IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Apple трябва да се откаже от спора с ФБР

Според 60-годишния съосновател на Microsoft подобно искане няма да създаде прецедент за бранша

14:13 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В разгорелия се през последните дни спор между американските власти и Apple за разкодирането на редица устройства съоснователят на Microsoft Бил Гейтс застава на страната на ФБР, за разлика от редица свои колеги от Силициевата долина. Според него не става дума за прецедент, който в бъдеще може да застраши личната сфера, става ясно от негово интервю за броя на Financial Times от вторник. 

„Toва е конкретен случай, в който правителството иска да получи достъп до информацията“, заяви Гейтс. По думите му то не настоявало за общ достъп. Ситуацията не се различавала от тази в дадена банка или телеком. „Не ми казвайте, че банката може да опъне специална лента над твърдия диск и да настоява да не бъде принуждавана да среже лентата, за да не го прави отново и отново“, аргументира се 60-годишният мениджър.

В момента Apple отказва да предостави на ФБР необходимата техническа помощ за отключването на iPhone на мъртъв убиец. Главният изпълнителен директор на базирания в Купертино концерн Тим Кук обясни, че ще трябва да бъде написан нов софтуер, който да направи възможно пробиването на защитата на паролата. Същевременно американските власти подчертават, че програмата може да бъде пусната да работи само на едно устройство и след това да бъде отново изтрита. Apple се опасява, че това е прецедент, и че софтуерът може да попадне в неподходящи ръце.

На 16 февруари съдът в Калифорния поиска от Apple да предостави на ФБР специална програма, която ще му позволи да получи достъп до информацията, съхранявана на iPhone, принадлежащ на терориста Саид Фарук. 

Това е политически чувствителен въпрос, тъй като ФБР подбра за акцията си срещу Apple случай, в който следователите може да разчитат на широка подкрепа на обществеността – този iPhone е бил използван от Саид Фарук, който заедно със съпругата си в началото на декември организира нападението срещу център за подпомагане на инвалиди в Сан Бернардино и бе ликвидиран. При терористичното нападение загинаха 14 души, а 21 бяха ранени.

Директорите на Facebook, Twitter, Google и WhatsApp застанаха вече зад Apple. Microsoft също подкрепи позицията на производителя на iPhone чрез индустриална група, в която членува. Гейтс обаче не участва в оперативното управление на технологичния концерн. 

Основателят и изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг лично подкрепи Apple в спора ѝ с ФБР. Преди това на страната на Apple застана и Twitter.

Data curated by FindTheData

„Ние подкрепяме Apple. Вярваме в закодирането и според нас то е важен инструмент", отбеляза Зукърбърг в очаквана с голям интерес реч в понеделник вечерта в рамките на Световния конгрес на мобилните телекомуникации в Барселона.

„Не мисля, че е правилно да се изключва (кодирането) на водещи продукти, които хората ползват. Не мисля също, че да се отвори достъпът или да се забрани кодирането, са ефективни начини да се повиши сигурността", допълни Зукърбърг. 

Междувременно според медийни публикации американските следователи работят над съдебен иск, с който да принудят Apple в около десетина други случаи да помогне за отключване на няколко модела iPhone. При това в случая не става дума за „подозрение за терористични атаки“, пише Wall Street Journal във вторник, позовавайки се на информирани източници. Следователите се оплакват от известно време, че често не успяват да пробият кодирането на устройства на заподозрени на Apple и Google, в които можело да се намерят доказателства.

В понеделник Apple предложи създаването на правителствена комисия или група от експерти, която да обсъди последиците от подобни запитвания, свързани с националната сигурност и личните свободи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още