IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на Amazon одобри разделяне на акциите в съотношение 20 към 1

Директорите дават зелена светлина и за обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара

11:09 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бордът на директорите на американския технологичен концерн Amazon одобри разделянето на акциите в съотношение 20 към 1 и упълномощи гиганта в електронната търговия да изкупи обратно свои акции за до 10 млрд. долара от обикновените ценни книжа на компанията.

Говорител на Amazon заяви, че разделянето ще направи коригираната цена на акциите по-достъпна за потенциалните инвеститори и ще позволи на служителите по-голяма гъвкавост при управлението на компенсациите, базирани на акции.

Сплитът на акциите и увеличаването на броя на разрешените за търговия ценни книжа подлежат на одобрение на годишното събрание на акционерите, което е насрочено за 25 май.

Акциите на Amazon поскъпнаха с 6,5% в следборсовата търговия след оповестяването на новината. Акциите затвориха в сряда на ниво от 2785,58 долара, което е ръст от 2,4%. До края на търговията в сряда акциите са поевтинели с 9% за последните 12 месеца.

През последните месеци акциите на компанията изостанаха от тези на други технологични компании, тъй като предизвиканият от пандемията силен ръст в онлайн търговията се забави, а Amazon се сблъска с по-голяма конкуренция в бизнеса си с изчисления в облак. Въпреки това печалбата на компанията почти се удвои през миналата година благодарение на значителните печалби от инвестицията ѝ в производител на електромобили.

Amazon и други технологични компании коригираха практиките си за възнаграждения, тъй като се стремят да задържат най-добрите служители в области с високо търсене, като софтуерно инженерство.

През февруари компанията увеличи повече от два пъти максималната базова заплата, която изплаща на корпоративните служители, като увеличи сумата на 350 хил. долара годишно от 160 хил. долара преди това.

„През изминалата година се наблюдаваше особено конкурентен пазар на труда и при извършването на задълбочен анализ на различни възможности, претегляйки икономическите аспекти на нашия бизнес и необходимостта да останем конкурентоспособни за привличане и задържане на най-добрите таланти, решихме да направим значително по-голямо увеличение на нивата на възнаграждение", заяви компанията в бележка, изпратена до служителите си през миналия месец.

Amazon и преди е разделяла акциите си няколко пъти, въпреки че не го е правила от 1999 г. - годината, в която компанията имаше нетни продажби от 1,6 млрд. долара. За 2021 година нетните продажби на компанията възлизат на 469 млрд. долара, а пазарната ѝ стойност е над 100 пъти по-висока от тази в началото на 1999 г.

Акционерите на Amazon, регистрирани към 27 май, ще имат 19 допълнителни акции за всяка една акция през юни. Търговията на базата на сплита се очаква да започне на 6 юни.

Разделянето на акции принципно спомага за привличането на инвеститори, които могат да бъдат отблъснати от високата цена на акциите.

Тази практика се завърна в малка степен по време на пандемията на Covid-19, след като Applе, Tesla и компанията майка на Google Alphabet я възродиха в опит да направят акциите си по-достъпни за индивидуалните инвеститори. Много от тези компании отбелязаха силен ръст в цените на акциите си по време на пандемията на Covid-19, тъй като много хора се обърнаха към света на технологиите, за да се справят с нуждата от работа от дома или развлечения.

През февруари Alphabet извърши разделяне на акциите в съотношение 20 към 1. Акционерите на Alphabet към 1 юли на 15 юли ще получат 19 допълнителни акции за всяка притежавана от тях акция. Търговията на коригирана база ще започне на 18 юли. През 2020 г. Apple също извърши сплит на акциите си в съотношение 4 към 1.

Новоодобреното разрешение за обратно изкупуване на акции на Amazon замества предишното разрешение за обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. долара, одобрено през 2016 г. В рамките на това разрешение концернът изкупи обратно акции на стойност 2,12 млрд. долара. Компанията не е изкупувала обратно акции през 2019 г., 2020 г. или 2021 г., но между 1 януари и 2 февруари 2022 г. е изкупила обратно 500 хил. акции за 1,3 млрд. долара, става ясно от годишната ѝ декларация за ценни книжа. Amazon не изплаща дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още