IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на Uber търси начини за намаляване на влиянието на Каланик

Директорите ще вземат решение за премахване на правата за супервот и привличане на нови инвестиции

08:28 | 03.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бордът на Uber Technologies Inc, включително двете нови назначения на бившия главен изпълнителен директор Травис Каланик, ще се събере във вторник, за да обсъди предложения, които намаляват влиянието на съоснователя, намаляват контрола на ранните инвеститори и осигуряват инвестиции в размер на няколко милиарда долара, предава Ройтерс, цитирайки свои източници.

Поддръжниците на мерките смятат, че могат да надделеят при всяка една от темите въпреки добавянето към борда на двама нови директори, назначени от Каланик, и въпреки правната заплаха от страна на ранните инвеститори, твърдят двама души, запознати с въпроса. 

Каланик, свален от директорския пост от инвеститорите през юни, твърди, че членовете на борда на директорите на Uber прекалено бързо организират драматичното преструктуриране на компанията и възнамерява да отложи част от решенията за промени в управлението, казва друг източник. Не е ясно колко от мерките ще бъдат гласувани във вторник.

Предложенията са последната засега част от войната между Каланик и инвеститорите на Uber, ръководени от фонда Benchmark, който стартира съпротивата на Борда срещу Каланик. Директорите са разделени за това каква роля трябва да играе Каланик и дали трябва да запази контрола върху голяма част от Борда.

Компанията се стреми да запази репутацията си след серия от скандали през последните месеци. Поддръжниците на мерките смятат, че предложенията ще подобрят корпоративното управление преди очакваното първоначално публично предлагане и ще илюстрират подкрепата на големи нови инвеститори - SoftBank Group Corp и ориентирания към растежа инвеститор Dragoneer Investment Group.

Новият главен изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи предложи през миналата седмица да се намали броят на членовете на Борда, контролирани от Каланик, на един от трима, да се увеличат местата, контролирани от Косровшахи до пет от едно, и да се премахнат правата за надзор, които дават на ранните инвеститори повече права при вот на акция.

Второто предложение ще позволи на интернет компаниите SoftBank и Dragoneer да инвестират около 10 млрд. долара в Uber, съобщиха два източника.

Това ще включва около 1 млрд. долара нови акции на Uber при текущата оценка от 68 млрд. долара, а останалата част е предназначена за закупуване на акции от настоящи инвеститори с отстъпка, казват източниците. Не е ясно колко акции биха продали настоящите инвеститори при обсъжданите условия.

Бившият главен изпълнителен директор на Uber Technologies Травис Каланик реагира на предложенията, като избра двама нови директори, без да се консултира с новия лидер на компанията, нито с останалите членове на борда. По този начин той започна тежка битка за контрола върху най-високо оценения стартъп в света. Каланик обяви, че е наел Урсуса Бърнс, която е бивш главен изпълнителен директор на Xerox, и Джон Трейн, бивш директор на Merrill Lynch, в борда на директорите. Uber постави под въпрос решението му, наричайки го “пълна изненада”.

Все пак, ако промените в контрола на гласуването бъдат приети, компанията може да се изправи срещу правна блокада. Рисковият капиталист Шервин Пишевар, инвеститорът Стивън Ръсел и други акционери заплашиха в понеделник да съдят директорите, гласували за плана, включително Каланик.

Правата за супервот са ценни и важни за воденето на отчетността на компанията, твърдят те. Отпадането на правата без съгласие е несправедливо, става ясно и от писмо, изпратено от адвоката Марк Джерагос до членовете на управителния съвет на Uber Каланик, Гарет Камп и Райън Грейвс.

Всеки от тях би загубил правото си на глас, защото притежава акции, които носят повече от един глас на брой. Въпреки че е малко вероятно да направи всички отстъпки, искани от колегите му, членове на борда, Каланик показа готовност да намали правата в името на укрепването на управлението, казва източник на агенцията.

Преминаването към политиката за един глас на акция може да премахне една от причините инвеститорите да задържат акции на Uber, създавайки по-голямо търсене на офертата от страна на SoftBank. Това би могло да помогне на Uber, ако стане публична компания, да избегне забрана за листване на S&P 500 и други борсови индекси, които тази година въведоха нови правила срещу неравнопоставените права на глас.

Goldman Sachs, в ролята си на финансов съветник на управителния съвет на Uber, е работил в продължение на седмици от първоначалното споразумение със SoftBank за натрупване на пълномощни от акционерите и подкрепа, необходима за задвижване на трансакцията, съобщава източник на агенцията.

Косровшахи, който ще се срещне с Лондонския транспортен регулатор във вторник, за да обжалва невъзобновяването на оперативния лиценз на компанията в града, се очаква да присъства на съвещанието чрез телеконферентна връзка.

Междувременно в понеделник стана ясно, че ръководителят на британския бизнес на Uber Technologies се оттегля от поста си на фона на спора на компанията за споделено пътуване с лондонските регулатори, които заплашват да забранят дейността ѝ в британската столица. Uber заяви, че решението да освободи Джо Бертрам, генералния мениджър, отговарящ за бизнеса във Великобритания и Северна Европа, не е свързано със скорошните решения на транспортния регулатор да не подновява лиценза на Uber за града. Бертрам обяви, че напуска заради нова възможност за работа извън Uber. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още