IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски тайни служби са унищожили документи на Сноудън

Заради масовото публикуване на секретни документи вестник Guardian е бил подложен на силен натиск от властите

09:59 | 20.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Глен Грийнуолд, който първи публикува част от материалите на Сноудън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Глен Грийнуолд, който първи публикува част от материалите на Сноудън. Снимка: Ройтерс

„Имахте вашите пет минути слава. Сега си искаме нашите неща". С този ултимативен тон британското правителство е заговорило водещия вестник Guardian, когато е поискало журналистите от медията да предадат документите за държавните програми за наблюдение, които са получили от Едуард Сноудън.

Заради масовото публикуване на секретни документи на разобличителя Сноудън Guardian е бил подложен на силен натиск. Служители на британското разузнаване преди няколко седмици са накарали вестника да унищожи или предаде документите, пише главният редактор на Guardian Алън Ръсбриджър в своя статия в интернет страницата на изданието.

По думите му правителството е заплашило медията и с правни последици, а служител на тайните служби се пошегувал: „Можем да отзовем вече нашите черни хеликоптери".

В лондонската редакция дори със сила са били унищожени магнитни носители на информация. "И така в крайна сметка се стигна до един от най-странните моменти в дългата история на Guardian", пише Ръсбриджър. Под надзора на двама експерти от британските служби в сутерена на сградата на вестника са били унищожени дискове с данни.

През изминалите седмици журналистът на Guardian Глен Грийнуолд многократно публикува документи на Сноудън, чрез което направи публично достояние обширните програми за надзор и следени на американската Агенция за национална сигурност NSA. Публикациите поставиха правителството на САЩ под силен натиск в родината и отвъд границите ѝ.

Ръсбриджър пише още, че по време на среща с британски правителствени служители е обяснил, че Guardian не може да изпълнява своите журналистически задължения, ако отстъпи пред искането на правителството. Тогава представител на властите е отговорил, че вестникът вече е постигнал целта си за започване на дебат за следенето. "Вие имахте своя дебат. Няма причина да публикувате повече документи".

В неделя пък британските власти са задържали в продължение на девет часа на летище Хийтроу в Лондон бразилския партньор на Грийнуолд, позовавайки се на Закона за антитероризма. Бразилското правителство подаде официална жалба, а Грийнуолд нарече британския подход „опит за масово сплашване“ и обяви, че в понеделник ще последват нови публикации за шпионските действия на Великобритания. 

Всичко за скандалните разкрития четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Еми то явно демокрацията, е нещо което ни тикат в очите, докато отдолу се вършат неща съвсем различни от тази идеология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Подобни действия са удар върху свободата на словото, и то в държави, считани за люлка на световната демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още