IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюно льо Мер: Интернет компаниите трябва да плащат повече данъци

Френският министър на икономиката и финансите анонсира френско-германска инициатива по този въпрос

20:11 | 09.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер. Снимка: Ройтерс

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер заяви днес, че данъчното положение на интернет компании като Airbnb е неприемливо и обяви френско-германска инициатива по този въпрос, която ще бъде представена през септември, предаде AFP, цитирана от БТА.

Става въпрос за приходи от десетки милиони, реализирани от тези платформи, и само няколко десетки хиляди евро, получени от френската хазна, уточни пред френския парламент Льо Мер, определяйки ситуацията като "неприемлива".

Той даде за пример Airbnb, онлайн платформата за краткосрочно наемане и отдаване на жилища. Компанията е платила във Франция 100 000 евро данъци през финансовата 2016 година, а сайтът е бил ползван от 10 милиона французи, както разкри в понеделник френският печат. 

Право на Airbnb е да развива дейност във Франция. Наше право е да изискваме от Airbnb и от другите сайтове справедлив принос към френската хазна, подчерта той.

Франция работи заедно с Германия и други партньори за затваряне на вратичките в законите, които позволяват на компании като Google, Apple, Amazon и Facebook да плащат възможно най-малко данъци и да имат голям пазарен дял в Европа за сметка на европейските компании, информира Bloomberg.

Франция ще предложи подобни правила за "реално облагане с данъци" на технологичните компании на среща на представители на ЕС в средата на септември в Талин, посочи в интервю за Bloomberg Брюно Льо Мер, отбелязвайки, че общоевропейските инициативи са прекалено бавни.

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви вчера, че интернет компании като Еърбиенби обвинявани в заобикаляне на френската данъчна система, трябва да плащат данъци във Франция. Същото важи и за футболната суперзвезда Неймар, който току-що бе купен от Пари Сен Жермен (ПСЖ), допълни Московиси, цитиран от ѝОЗ.

Московиси подкрепя принципа "когато работите във Франция - какъвто е случаят с Еърбиенби, плащате данъците си във Франция с френската ставка".

В този ред на мисли той призова европейските правителства да въведат обща данъчна основа, отхвърляйки идеята за хармонизиране на корпоративната ставка между страните от ЕС, като се има френската е особено висока - 33 процента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 6 години
Вчера възхвалявахте плана на Макарон, а днес лъсва истината. Макарон по нищо не се отличава от своя съпартиец социалиста Оланд(който се ползваше с доверие 5% след края на президентския му мандат) и доверието към Макарон стремглаво върви надолу за 2 месеца управление с 1/3 с по-ниско доверие. Интересно ми е наистина как Макарон ще прави от Франция технологичен гигант след като кабинетът му планира да гони шепата технологични фирми в страната навън с нови данъци? Явно нищо старо старо не е забравено и нищо не е научено... Явро урокът от прословутия данък от 75% върху доходите се завръща отново, защото е "справедлив"... И като капак на всичко парите от новия данък няма да се използват за да се подобри живота на франзузите, а ще се ползват са социални помощи на *** ислямски пришълци придошли в последните месеци и за борба с митичното "глобално затопляне"... Е това аз му се храни куче да те лае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още