IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са сред най-честите жертви на компютърни вируси в Евросъюза

Рискът от пробив в корпоративните системи е провокирал бизнеса да обърне внимание на сигурността

09:51 | 18.02.16 г. 3
Българите са сред най-честите жертви на компютърни вируси в Евросъюза

Българите се нареждат на едно от челните места в Европейския съюз като жертви на разпространение на компютърни вируси сред обикновените потребители, твърди софтуерната компания CENTIO Professional IT Secuirty, официален представител на ESET за България, позовавайки се на данни от Евростат.

Близо 28 на сто от българите признават, че са се заразили с компютърен вирус за последната година, показва статистиката. Петото място в класацията си поделяме с малтийците, където процентите са същите. По този показател страната ни е изпреварена от Хърватия (41 на сто), Унгария (36 на сто), Португалия (33 на сто) и Франция (29 на сто), информира БТА. 

Един от всеки пет жители на ЕС е бил жертва на атака

Като цяло един от всеки пет жители на ЕС е ставал жертва на компютърен вирус, сочат данните. Според тях процентът на заразените с компютърни вируси у нас е спаднал почти двойно за последните пет години - от 58% през 2010 г. - до 28 на сто в края на миналата година, посочват от фирмата. Най-сигурната страна в Европейския съюз е Холандия - там едва 6% от интернет потребителите са били жертва на компютърна атака. 

Статистиката показва, че заплахата от вируси е повече от реална. Дори и за българските потребители, които свободно пазаруват и банкират онлайн и споделят огромно количество лична информация, без да ползват защитни програми, посочват от компанията.

Повече от 79 на сто от бизнеса в Европа, Близкия изток и Африка са станали жертва на кибератаки през 2015 г. Това показват данните от проучване, проведено от ESET в рамките на миналата година сред 1700 компании.

Рискът от пробив в корпоративните системи е провокирал огромна част от бизнеса в района, част от който е и България, да обърне внимание на сигурността. Затова 98 на сто от компаниите в Европа, Близкия изток и Африка имат инсталирано поне едно решение за сигурност, най-често антивирусна програма, посочват специалистите.

Далеч по-пренебрегната е мобилната сигурност, отбелязват експертите. Едва 21 на сто от бизнесмените ползват приложение, с което да подсигуряват мобилните телефони и таблети на служителите си, сочат данните на ESET.

Размерът на компанията също е водещ фактор, когато става дума за информационна сигурност. По-големите организации инвестират повече и в по-разнообразни продукти, с които да се подсигурят срещу кибератаки.

Заразяването със зловреден код е най-голямата заплаха за бизнеса

Бизнесът определя заразяването със зловреден код като най-голямата заплаха за информационната си сигурност. Малко повече от половината анкетирани (53 на сто) споделят, че именно такива проблеми са им донесли сериозни главоболия през годината.

Социалното инженерство, измамите и фишингът се нареждат като втори основен фактор, притесняващ бизнеса (48 на сто). Уязвимостите в софтуерните продукти и системите са на трета позиция (39 на сто), показват данните от проучването на ESET.

Доста по-малка част (13 на сто от анкетираните бизнесмени) са заинтересовани да не са подложени на DDoS (Distributed denial-of-service) атаки. Обикновено за осъществяването им се използва бот мрежа, генерираща множество заявки към едно устройство (сървър), като целта е то да бъде претоварено - и по този начин насилствено да бъде прекратен достъпът до уебсайт или уеб услуга.

При почти шест от всеки десет компании е имало инцидент със заразяване на устройство със зловреден код (59 на сто), показва статистиката.

Антивирусните решения са най-предпочитани

Антивирусните решения са най-предпочитани от бизнеса (91 на сто), когато защитава компютърните си мрежи. Те са следвани от други две проактивни системи - защитна стена (85 на сто) и бекъп или запазване на резервно копие на данните (77 на сто).

Изследването на ESET показва, че 44 на сто от компаниите позволяват ползването на лични смартфони, таблети или лаптопи за служебни цели. Против тази политика са 29 на сто от организациите. Те не поощряват подобни действия, което обаче не гарантира, че служителите не вървят срещу подобни разпореждания. И използват личните си смартфони и таблети, за да оптимизират служебните си задължения.

Компаниите с над 1000 служители са най-прецизни в защитите на компютърните си мрежи. 17 на сто от тях имат пълен комплект решения за сигурност, инсталирани на устройствата на служителите си. Процентът рязко спада при организациите с между 500-1000 служители. Там процентът варира между 3 до 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Всеки, който се занимава поне малко с IT/networking в България може да обори тази статия в частта и за България. Говоря като човек сглобил много компютри и инсталирал системи на двойно повече. Основните проблеми са свързани с ad-ware и bloatware, което няма значение къде по земята си. Тва за вирусите може да го пробутвате на някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
verimg
преди 8 години
Той вЕрва на глупостите, а е крайно недоверчив към хубавите и полезни неща. Мнооого е подозрителен. Ако някой дойде с добро при него - отхвърля го. Ако някой дойде да го преметне - *** въдицата. Това трябва да се прекрати, тоя тренд и всичко ще е ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
skeptika
преди 8 години
Българите поначало са Жертви на Всичко...защото много вЕрват !!българин може да повЕрва във всичко...стига "Аятоласите с лъскави костюми" да му го съобщят по телевизора" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още