Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Цените на чиповете ще ударят печалбата на Cisco

Производителят на мрежово оборудване очаква скоро около половината от приходите да идват от софтуер

Цените на чиповете ще ударят печалбата на Cisco

Централата на Cisco в Сан Хосе. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Производителят на мрежово оборудване Cisco Systems Inc. прогнозира в сряда, че в рамките на четири години около половината от приходите му ще идват от софтуер и други повтарящи се продажби, но главният финансов директор заяви пред Ройтерс, че високите цени на чиповете в хардуерния бизнес ще продължат да оказват натиск върху общата печалба.

Cisco е най-големият производител на мрежово оборудване за центрове за данни и корпоративни кампуси, но се насочва към продажби на повтарящи се абонаменти за софтуер като услугата за онлайн сътрудничество WebEx и услугите за киберсигурност.

Още по темата

На събитие с анализатори от Wall Street Cisco заяви, че вярва, че делът на приходите от абонаменти ще се увеличи от 44% през фискалната 2021 г., приключила на 31 юли, до 50% през фискалната 2025 г.

Компанията даде фискална прогноза за приходите през 2025 г. за средно 62,9 млрд. долара, като заяви, че очаква годишен темп на растеж от 5% до 7%. Cisco прогнозира същия темп на растеж за коригираната печалба, като се стреми към средна печалба от 4,07 долара на акция през фискалната 2025 г.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, Cisco, която продава рутери, комутатори и услуги за сигурност, както и софтуерни продукти като Webex, заяви в сряда, че през ноември ще започне да отчита периодични годишни приходи и абонаменти като процент от общите приходи.

ARR, показател за ефективност, който не е в съответствие с Общоприетите счетоводни стандарти на САЩ, ще предоставя информация за годишните приходи, генерирани от продажби на абонаменти, срочни лицензи и договори за поддръжка. Абонаментите като дял от общите приходи ще обхващат дела на приходите, реализирани от продажби на софтуер и лицензи за сигурност, продукти като софтуера като услуга (SaaS) и договори за услуги, съобщиха от компанията.

Идеята зад двата нови показателя е да се илюстрира преминаването на компанията към софтуер и повтарящи се приходи, каза главният финансов директор Скот Херен.

„Това, което исках да направя, е да въведа нови показатели, които да помогнат на инвеститорите да разберат трансформацията“, каза той.

Продажбите на софтуер представляват 30% от общите приходи през фискалната 2021 г. и съставляват 31% от тези приходи през фискалното тримесечие, приключило на 31 юли, съобщиха от компанията.

Акциите на Cisco затвориха сесията със спад от 0,5% до 57,56 долара след събитието. Анализаторът на Piper Sandler Джеймс Фиш казва пред Ройтерс, че прогнозите на Cisco предполагат, че маржовете на печалба ще останат равни, но Wall Street се е надявал на ръст на маржа заради преминаването на Cisco към софтуер.

Главният финансов директор на Cisco Скот Херен заяви, че софтуерните подразделения на компанията имат по-високи маржове от хардуерния ѝ бизнес, но някои приходи от абонаменти ще бъдат генерирани от услуги, които имат по-ниски маржове от софтуера.

Но Херен каза, че глобалният недостиг на редица части като изчислителни чипове, чипове за памет и дори захранвания ще окаже натиск върху брутните маржове в хардуерния бизнес на компанията, за който от Cisco също прогнозират ръст. 

„Недостигът на компоненти, с който всички се сблъскват в момента, доведе до повишаване на цените и тези увеличения на цените ще останат за доста време“, каза Херен пред Ройтерс. "Ние сме клиент (на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) и те предприеха всеобхватно увеличение на цените от 8% до 20%. Ние сме обект на това“.

Освен това Cisco обновява съществуващите си продуктови категории, които са инфраструктурни платформи, приложения и сигурност, каза Херен. „Ние се отдалечаваме от тези три (категории)“, каза той и добави, че компанията иска да приведе своите категории в по-тясно съответствие с нуждите на клиентите. От ноември нататък Cisco ще дава данни за пет категории: сигурни, гъвкави мрежи; хибридна работа; сигурност от край до край; интернет за бъдещето и оптимизирани преживявания с приложения.

„Инвеститорите искат повече видимост за нашия софтуерен преход“, каза главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс, добавяйки, че по-големият дял на повтарящите се приходи ще донесе по-голяма предвидимост за бизнеса.

Цената на акциите на Cisco се повиши с повече от 30% от началото на годината. Все пак акциите поскъпват по-слабо от тези на конкуренти като Microsoft Corp., International Business Machines Corp. и VMware Inc. Акциите на Cisco се търгуват на по-ниски нива от книжата на изцяло софтуерни фирми, като Zoom Video Communications Inc. и RingCentral Inc.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Абонамент от 40 долара на месец - киберизнудването като бизнес