Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Credit Suisse свива драстично бизнеса си с SoftBank и Масайоши Сон

Ходовете се случват след колапса на подкрепената от SoftBank Greensill Capital през март, която предизвика истински смут в банката

Credit Suisse свива драстично бизнеса си с SoftBank и Масайоши Сон

Клон на банката в Цюрих. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската Credit Suisse Group AG и изпълнителният директор на SoftBank Group Corp. Масайоши Сон наскоро са прекратили дългогодишните си отношения на лични заеми, а банката е ограничила трансакциите с неговата компания, пише в. Wall Street Journal, позовавайки се на регулаторни документи и запознати с въпроса източници.

Ходовете се случват след колапса на подкрепената от SoftBank Greensill Capital през март, която предизвика истински смут в Credit Suisse. По-рано пък Credit Suisse загуби 5,5 милиарда долара заради вложенията си в Archegos Capital Management. Оттогава банката обеща да намали риска.

Сон отдавна използва Credit Suisse и други банки, за да взема пари назаем срещу стойността на значителните му дялове в SoftBank. Едва през февруари той бе дал акции за около 3 млрд. долара в компанията си като обезпечение на Credit Suisse, една от най-големите суми за която и да е банка. Отношенията на банката – да дава заеми, обезпечени с дялове, се простира почти 20 години назад. Към май това кредитиране обаче вече е нулево.

Според подадените документи Сон все още поддържа значителни дялови залози с шепа други банки. Засега обаче не е ясно кой е инициирал прекратяването на тези отношения с Credit Suisse.

Говорител на SoftBank отказва коментар.

Credit Suisse също така ограничава отношенията си със SoftBank като корпоративен клиент, твърдят запознати. Credit Suisse сега изисква всеки бизнес, включващ SoftBank, да премине през допълнителни нива на проверки и одобрения на риска, което представлява неофициална забрана за сключване на нови бизнес отношения, твърдят източници.

Японският конгломерат инвестира в десетки технологични компании по целия свят и е един от най-плодотворните източници на сделки и заеми за банки от Wall Street. Активите му обхващат технологичния свят, от компании за споделени пътувания, през Uber Technologies Inc., до разработчиците на лекарства и дизайнери на чипове. Има и големи препятствия, включително наемодателя на офис пространства WeWork.

Credit Suisse е работила като финансов съветник на SoftBank и компании, подкрепени от нейния Vision Fund на стойност 100 млрд. долара. Тя се конкурира с други банки за публичното предлагане на тези компании или за набиране на друго финансиране, става ясно от регулаторните заявки и съобщенията за сделки.

Още по темата

В много отношения SoftBank и Сон са точният тип клиенти, към които се насочва Credit Suisse. Банката се стреми да предоставя лични заеми за богати предприемачи.

Връзката обаче се обтегна през последните месеци заради колапса на Greensill, според запознати. Bloomberg News съобщи през май, че Credit Suisse няма да осъществява нов бизнес със SoftBank.

Проблемът се появи през лятото на 2020 г., когато ръководителите на Credit Suisse разгледаха потенциални конфликти на интереси около инвестиционни фондове на стойност 10 милиарда долара, които банката управляваше с Greensill.

Инвестицията на SoftBank в един от фондовете на Credit Suisse по същество направи японската компания едновременно заемодател и кредитополучател, тъй като други компании, в които тя инвестира, също получиха финансиране. SoftBank откупи инвестицията си след прегледа на банкерите, а Credit Suisse заяви, че се ангажира да защити инвеститорите.

Credit Suisse замрази средствата за Greensill през март, когато финансовата компания загуби ключов вид кредитна застраховка, подкрепяща залозите. Замразяването накара Greensill да подаде молба за изпадане в несъстоятелност и остави Credit Suisse да се бори да възстанови пари от името на инвеститорите във фондовете, включително пенсионни фондове и корпоративни активи.

Credit Suisse заяви, че работи за възстановяване на парите и до момента е върнала повече от половината от капитала на инвеститорите в размер на 10 млрд. долара.

Част от това възстановяване е фокусирано върху компании, подкрепени от SoftBank, включително фирмата за строителни технологии Katerra. Тя дължи 440 милиона долара на фондовете на Credit Suisse. 

Katerra е включена в специалния пакет за финансиране на веригата за доставки на Greensill на Credit Suisse, който групира задължения в инвестиции и ги предлага на пазара като нискорискови.

Financial Times разкри по-рано тази година, че когато SoftBank се е съгласила да осигури спешна парична инжекция в Greensill през ноември 2020 г. за покриване на дългове в Katerra, парите не не са достигнали до фондовете на Credit Suisse по предназначение.

Швейцарската банка започна обширно разследване за провала на своите фондове, което проучва каква информация е споделена от финансовата компания и SoftBank, включително за Katerra, с мениджърите на Credit Suisse, управляващи средствата.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Над 56 000 сертификата са свалени в България в петък