IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deliveroo планира IPО в Лондон с два класа акции

Едно от най-големите листвания на Острова може да оцени компанията на около 7 млрд. долара

11:45 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Едва ли друг бранш се възползва толкова много на фондовата борса от предизвиканата от коронавируса криза, колкото услугите за доставка на храна. Сега това привлича и британския доставчик Deliveroo, който се прицелва в едно от най-големите първични публични предлагания (IPO) в Лондон от три години. Компанията обяви плановете си за листването в четвъртък.

При новата емисия, която се очаква през първата половина на годината, Deliveroo може да бъде оценен на около 7 млрд. долара. Това е по-малко, отколкото струва най-големият му конкурент Just Eat Takeaway на фондовата борса -  компанията, която управлява пазарния лидер в Германия Lieferando, се оценява на 10,1 милиарда лири в лондонския FTSE 100. Американският доставчик Doordash дори отиде на Wall Street през декември със стойност от 60 млрд. долара.

В момента рекорден брой компании от дълго време насам се стремят да станат публични. Във Франкфурт например предстои IPO на дъщерното дружество на Vodafone Vantage Towers, оценено на милиарди евро. Сега обаче курсовете са доста нестабилни. Ето защo Financial Times пише, че емисионната цена на Deliveroo може да намалее поради турбуленцията.

„Има много движения, все още е много рано“, цитира вестникът вътрешен източник. Съвсем наскоро акциите, които преди това се възползваха значително от кризата, бяха особено засегнати. Сега инвеститорите предпочитат циклични акции или такива, които губеха стойност в рамките на коронакризата и които биха могли да се възползват по-силно от възхода.

Deliveroo посочи като една от причините за избора на момента на листването факта, че Министерството на финансите на Обединеното кралство ще преразгледа правилата за листвания на премиум сегмента. Според тях основателите биха могли да запазят по-голям контрол върху компанията след IPO, отколкото при предишния регламент.

При дебюта си Deliveroo планира да листне два класа акции на фондовата борса, за да даде на съоснователя и главен изпълнителен директор Уил Шу по-голям контрол над компанията в продължение на три години. Това означава, че компанията, в която Amazon има 16% дял, засега няма да може да влезе в състава на британския индекс FTSE.

„Структурата на акциите, която обикновено дава на основателите по-голяма дума при гласуването на акционерите, ще осигури на главния изпълнителен директор Уил Щу „стабилност“ при изпълнението на дългосрочните планове", се казва в изявлението на компанията за доставка на храна от четвъртък.

Deliveroo, която бе основана през 2013 г. и предоставя услуги за онлайн поръчки и доставка от ресторанти и хранителни магазини, бе оценена на над 7 милиарда долара в последния си кръг на финансиране през януари. През последната година компанията и други подобни на нея станаха свидетели на истинска експлозия на поръчките, тъй като ограниченията заради Covid-19 държаха клиентите извън магазините и ресторантите.

През декември Deliveroo заяви, че е била рентабилна „на оперативно ниво“ повече от шест месеца. Оперативните приходи през 2019 г. са нараснали с 62% до 771,8 млн. лири (1,1 млрд. долара).

Преглед на режима на листване в Обединеното кралство, воден от бившия комисар на Европейския съюз Джонатан Хил, препоръча през тази седмица да се позволят структури от двоен клас акции и начини за облекчаване на пътя на компаниите за придобиване със специално предназначение. Предложените промени имат за цел да направят Лондон по-привлекателен след разделянето на страната от ЕС.

Въпреки че не е зададен график за изпълнение на реформите, финансовият министър Риши Сунак заяви в сряда, че правителството ще действа бързо по предложенията.

Някои от най-големите инвеститори в Лондон изразиха опасения, че промяната на стандартите може да отслаби защитата на инвеститорите. Структурите с акции от двоен клас обикновено са в „конфликт с повишените изисквания за управление“, казва пред Bloomberg Колин Маклин, главен инвестиционен директор в SVM Asset Management, добавяйки, че те могат да ограничат способността на акционерите да променят управлението на компанията или да променят посоката на бизнесa.

Преди прегледа Университетската схема за пенсионно осигуряване, най-големият мениджър на частни пенсии в Обединеното кралство, предупреди за опасност от „надпревара към дъното“ заради стандарти, които могат да отслабят защитата на инвеститорите.

Макар да приветства предложенията, Инвеститорската асоциация - влиятелен орган, представляващ индустрията за управление на фондове, заяви, че ще работи с правителството и регулатора, за да осигури подходяща защита за инвеститорите с миноритарни дялове.

Междувременно листванията в Лондон се увеличават, като приходите от IPO-та за 2021 г. вече възлизат на 3,3 млрд. лири (4,6 млрд. долара), най-много за това време на годината от 2006 г. насам, показват данни, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още