IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Водещото предизвикателство пред България - човешкият капитал

Бих си поставил скромна цел – да сме първи по интернет банкиране или по ползването на дигитално учебно съдържание, пожела си вицепремиерът

13:40 | 16.10.18 г. 5
<p>
	Вицепремиерът на България Томислав Дончев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Вицепремиерът на България Томислав Дончев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Човешкият капитал, наред с инфраструктурата, качеството на администрациите, процесът на дигитализация, електронизация на публичните услуги. Това според вицепремиера на България Томислав Дончев е водещата промяна, пред която ще се изправим в следващите години.

„Трябва да се научим да пазим и развиваме човешкия капитал”, каза Дончев при откриването на третата ежегодна конференция The Next Big Thing, организирана в София от Bloomberg TV Bulgaria на 16 октомври 2018 г.

"Най-ключовият фактор за конкурентноспособността е качеството на човешкия капитал, затова трябва да се научим да разсъждаваме нестандартно. Ако поставим въпроса как да създаваме по-качествен човешки ресурс, ако всички останали системи – предлагането на публични услуги и условията на заетост не са на нивото на този човешки капитал, ние ще го загубим. Ние трябва да се научим как да го произвеждаме, как да го пазим, как да го рециклираме, как да връщаме тези, които сме загубили", каза още Томислав Дончев. 

По думите му е несправедливо да се сведе въпроса до конюнктурата на пазара на труда и нивото на възнаграждение.

"Бих си поставил скромна цел – да сме първи по интернет банкиране или по ползването на дигитално учебно съдържание в учебния процес. Ако това се случи  следващата или по-следващата година, само година след това ще отчетем резултати във всички останали сфери”, каза Дончев.

За Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, следващата голяма промяна ще бъде в квалификацията на служителите към данни и усвояването на професии, свързани с големите обеми данни.  „Важно е да насочим така хората, че да създадем хора за следващите нужди на обществото – да обработват големите данни, да програмират машините и автоматите на утрешния ден”.

„Предстои обществото да осъзнае ролята на малкия и среден бизнес”, каза от своя страна Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

„В периода на глобализация и дигитализация, AI, повечето нови неща се раждат в малкия бизнес. Голямото предизвикателство ще бъде в България всички тези тенденции и информации да се сведат на нивото на стратегиите на фирмите и българското общество да въведе предприемаческия начин на мислене като основен тип поведение”, каза Негулова.

Още за участниците в конференцията вижте тук.

Очаквайте още репортажи от The Next Big Thing!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Вице-то дори не знае как изглеждат на практика нещата зад тия сложни думички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
marto1992
преди 5 години
А за какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
DarkStar
преди 5 години
"скромна цел да сме първи по интернет банкиране или по ползването на дигитално учебно съдържание"Ако искаш да развиваш човешки капитал, къде е насърчаването на морала...?Каква полза да сме първи по ел. банкиране, ако всеки се опитва да излъже и да открадне, да прецака клиента или доставчика и тн...?!Просто методите ще се сменят формите на измами, но няма да се решават проблемите в техният корен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
khao
преди 5 години
основното, на първо време, предизвикателство пред България е да ви махнем от власт, после по трудното да ви намерим читави заместници, че към момента няма ... след това всичко ще се оправи от самосебе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Всяка година властимащите ни крадат около 8 - 10 млд, затова няма достатъчно пари за заплати, пенсии, качествени инфраструктури и прочие. Затова българите бягат през глава от тази корумпирана и управлявана от бандити страна. Българските политици са едни от най - крадливите на планетата, затова сме в челните места на всички класации по бедност, заболеваемост, смъртност и т.н. Във вените на българския политик тече лоша, *** кръв, затова е *** и в червата си, готов за пари да убие дори майка си и баща си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още