IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрехите са най-често купуваната онлайн стока в ЕС

Едва 42% от онлайн потребителите в България пазаруват в интернет

20:44 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Онлайн пазаруването продължава да се разраства все повече в Европейския съюз. Пазаруването от физически магазини, засегнато от ограниченията, и промените в навиците и предпочитанията си имат своите последствия върху електронната търговия, коментира Евростат.

През 12-те месеца преди проучване на европейската статистическа служба за 2021 г. 90% от европейците на възраст между 16 и 74 години са използвали интернет, 74% от които са купили или поръчвали стоки или услуги за лична употреба. Онлайн пазаруването се е увеличило с 1 пр.п. спрямо 2020 г. и с 11 пр.п. спрямо 2016 г. (63%).

Най-високият дял на интернет потребители, купили или поръчали стоки или услуги онлайн през 12-те месеца преди проучването, е бил в Нидерландия (94%), Дания (92%) и Швеция (89%). От друга страна по-малко от 50% са пазарували онлайн в Румъния (44%) и България (42%).

За последните пет години най-големите ръстове в онлайн пазаруването сред интернет потребителите са отчетени в Чехия (27 пр.п.), Словения, Унгария и Румъния (по 26 пр.п.), както и в Хърватска и Литва (по 25 пр.п.).

1 1

Дрехи, обувки и аксесоари – най-честата онлайн покупка

В трите месеца преди проучването най-често купуваните стоки онлайн са били дрехите (вкл. спортни), обувки и аксесоари, поръчани от 68% от онлайн потребителите.

Те са следвани от доставките от ресторанти, вериги за бързо хранене и кетъринг (31%), мебели, аксесоари за дома или градината (29%), козметични и продукти за красота (27%), следвани от печатни книги, списания и вестници (25%), спортни стоки (без дрехи) (24%), компютри, таблети, мобилни телефони и аксесоари(23%) и детски играчки и стоки (20%).

2 2

А България?

Тенденциите в България са близки до европейските, но има и любопитни разлики. И сред българските интернет потребители най-често закупуваната стока са дрехите (вкл. спортни), обувки и аксесоари със 75%. На второ място са мебели, аксесоари за дома или градината (31%), а на трето – спортните стоки (без дрехи) с 26%.

Интересното е, че делът на потребителите, поръчващи си храна за вкъщи или работа, е едва 17%, с което категорията се нарежда чак на 6-то място.

На осма позиция пък са лекарства и хранителни добавки с 11% от онлайн потребителите, докато категорията дори не е сред топ 8 на европейско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още