IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната дума одобри новия руски закон за контрол върху интернет

Новата мярка изисква от доставчиците на интернет да инсталират инструменти, които да насочват руския интернет трафик през сървъри в Русия

14:47 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Долната камара на руския парламент - Държавната дума - прие днес с голямо мнозинство на трето и последно четене законопроект, който цели да засили правителствения контрол върху интернет, предадоха Ройтерс и АП.

Проектът трябва да бъде одобрен и от горната камара - Съвета на федерацията - и да бъде подписан от президента, за да влезе в сила.



Новата законодателна мярка изисква от доставчиците на интернет на руска територия да инсталират инструменти, които да насочват руския интернет трафик през сървъри в Русия. Това би повишило възможностите на държавните служби да контролират информацията и ще създаде затруднения на потребителите да заобикалят ограниченията на властите, а вероятно ще влоши качеството на връзката.

Вносителите на законопроекта са заявили, че мярката е необходима за защитата на страната от кибератаки и е обусловена от агресивната според тях нова политика за кибернетична сигурност, приета миналата година в САЩ. Новият закон е предпазна мярка, в случай че САЩ или друга враждебна страна отрежат достъпа на Русия до интернет, казват още вносителите.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още