Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Държавни агенции от демократични страни са сред "враговете на интернет"

Как демократичните страни ще защитават свободата на словото, ако усвояват практики, за които критикуват авторитарните режими, питат "Репортери без граници"

Три държавни институции, определени от „Репортери без граници“ в тазгодишния им доклад като "врагове на интернет", се намират в демократични страни, които традиционно се представят като уважаващи основните свободи: Центърът за развитие на телематика в Индия, Центърът за държавни комуникации (GCHQ) във Великобритания и Националната агенция за сигурност (NSA) в САЩ.

NSA и GCHQ са шпионирали комуникациите на милиони граждани, включително на много журналисти, посочват от организацията. Те съзнателно са причинили дефекти в сигурността на устройства и софтуер, използван за подаване на заявки в интернет. "Те хакнаха самото сърце на интернет чрез програми като Quantam Insert на NSA и Tempora на GCHQ", пише в доклада.

"Интернет беше общ ресурс, който NSA и GCHQ превърнаха в оръжие в услуга на специални интереси, като в процеса се подиграха със свободата на информацията, свободата на словото и правото на неприкосновеност на личния живот", допълва се в доклада.

Методите за масово наблюдение, които се упражняват в тези три страни, много от които бяха разобличени от бившия служител в американската агенция Едуард Сноудън, са още по-неприемливи, защото ще бъдат копирани и всъщност вече се ползват от авторитарни режими като Иран, Китай, Туркменистан, Саудитска Арабия и Бахрейн за оправдаване на техните собствени нарушения на свободния достъп до информация.

"Как т. нар. демократични държави ще могат да настояват за защита на журналистите, ако те самите усвояват практики, за които критикуват авторитарните режими", питат авторите на доклада.

В тазгодишния списък с враговете на интернет попадат и „дилърите на надзор“ - трите търговски изложения ISS World, Technology Against Crime и Milipol. Тези форуми събират компании, специализирани в прихващането на комуникации или в блокирането на онлайн съдържание, с държавни служители от страни като Иран, Китай и Бахрейн. Сред частните компании в списъка попадат също италианската Hacking Team и френската Vupen.

Докладът на организацията "Врагове на интернет" се публикува на 12 март, определен за световен ден срещу цензурата в интернет.

гледано: 2519   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
Отн.: Държавни агенции от демократични страни са сред "враговете на интернет"
Най-си падам по това големи 'специалисти' да ми дават непълна, невярна и неточна информация. Това, че NSA не са цвете от първа хубост за никого не е тайна, обаче статистиката сочи и някои други неща. Дизайнерската разработка на кода за откуп CryptoLocker тръгва от Русия, бит-ботите за електронни търгове са топ дизайн на Китай, източниците на ботнети са с най-големи концентрации от САЩ и Китай, но и трафикът от Русия, Европа, Индия и Нигерия не е за пренебергане. Явно става въпрос за кибер-война без правила.
Ако някой иска да се прави, обаче на топ анализатор, може би ще трябва да започне да казва истината, цялата истина и нищо друго освен истината и да се ограничи с обективно представяне на фактите, а не на лични мнения и удобни коментари.
Едно време имаше методически указания на КГБ за манипулиране и деизнформация на населението: 'истината, само удобната истината, никога навреме и никога цялата истина'
1
 
0
 
2
преди 6 години
Да благодарим на Господ бог,че гореспоменатите САЩ и Великобритания съществуват,че иначе,и досега щяхме да живеем в пещерите
0
 
2
 
1
hex
преди 6 години
Няма профилна снимка
P2P пък се следи от Българската търговско промишлена палата, Pernik-lan и един куп ДЪРЖАВНИ университети.

Още от Web
Защо Google заплаши Австралия с изключване на функцията си за търсене