IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EBay даде слаба прогноза заради засилването на покупките във физически магазини

Очакванията на компанията нито за печалбата, нито за приходите, отговориха на прогнозите на Wall Street

11:06 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският гигант в електронната търговия eBay даде мрачна прогноза за първото си тримесечие, докато се бори с намаляващото търсене онлайн, силната конкуренция и проблеми със световната верига за доставки. Новината доведе до понижение на цената на акциите на компанията с 9% по време на следборсовата търговия в САЩ, предава Ройтерс.

Компаниите за електронна търговия реализираха голяма печалба, след като онлайн пазаруването процъфтя миналата година по време на пандемията, но разпространението на ваксините може да доведе до проблеми, тъй като хората се връщат към пазаруването във физически магазини.

Най-големият конкурент и онлайн гигант Amazon.com също прогнозира разочароващи приходи от продажби за първото тримесечие.

EBay, която вече се бори с намаляващия брой активни потребители, очаква допълнителен удар, тъй като увеличаването на инвестициите оказва натиск върху маржовете.  

„Второто тримесечие вероятно ще е белязано от достигане на дъно за маржовете за годината, докато преминаваме през предизвикателства и увеличаваме темпа на инвестициите ни“, каза финансовият директор Стивън Прист.

Цената на акциите на eBay се понижи до 50,28 долара по време на следборсовата търговия. От началото на годината спадът е с 18%, докато по-широкият S&P Index се сви с 11%.

EBay очаква коригираната ѝ печалба за първото тримесечие да е между 1,01 и 1,05 долара на акция при 2,43 млрд. до 2,48 млрд. долара. И двете прогнози са под очакванията на Wall Street.

Прогнозите за приходите и печалбата за 2022 г. също са по-ниски от очакваното.

Междувременно eBay отчете коригирана печалба от 1,05 долара на акция и 2,61 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие, завършило на 31 декември, което се оказа над прогнозите по данни на Refinitiv.

Част от приходите на eBay идват от реклама в платформата ѝ, които надхвърлиха 1 млрд. долара миналата година, обяви компанията.

Въпреки това брутният обем на стоките – общата доларова стойност на продажбите на eBay, от които eBay получава процент, са се свили с 10% до 20,7 млрд. долара.

Годишно активните купувачи в eBay също са намалели с 9% до 147 млн. през тримесечието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още