IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ebay надмина очакванията на анализаторите

Компанията обяви изплащането на първи дивидент и разширяване на програмата за обратно изкупуване на акции

09:40 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добри новини за Ebay: онлайн търговската платформа надмина очакванията на анализаторите за приходите и печалбата си през коледното тримесечие. Печалбата през четвъртото фискално тримесечие възлиза на 763 млн. долара след загуба от 2,6 млрд. долара през миналата година, обяви компанията във вторник след края на борсовата сесия.

През миналата година бе записано данъчно отписване за милиарди долари заради данъчните реформи на администрацията на Тръмп.

Приходите от продажби се покачиха с 6,3% до 2,88 млрд. долара. Ключовите данни на базираната в Сан Хосе компания, надхвърлиха очакванията на анализаторите. В следборсовата търговия  акциите на Ebay поскъпнаха с 4%. 

Все пак гигантът у електронната търговия съобщи за скромен ръст на продажбите от 6% в основния си сегмент Marketplace. Общият брутен обем на мърчандайзинга се е увеличил само с 3% през четвъртото тримесечие, в сравнение с 5% през предходното тримесечие, разочаровайки бичи настроените инвеститори, които се надяват да видят същия ръст, ако не ускоряващ се. Оперативните маржове продължават да падат, макар и скромно.

Ето защо Ebay продължава да е под натиска на инвеститорите. Преди седмица влиятелният хедж фонд Elliott Management настоя за отделяне на подразделения, като борсата за билети StubHub и на Ebay Classifieds Group.

Според Elliott, който държи 4% от акциите на онлайн търговеца, именно продажбата на някои активи може да доведе до покачване на цената на акциите, става ясно от писмото му. В него се предлага план от 5 точки, чието изпълнение може да доведе до увеличение на курса на акциите до края на 2020 г. до 63 долара от сегашните 34 долара.

Инициативата на Elliott явно дава първите резултати. Ebay обяви, че възнамерява да плати дивидент за първи път. Ebay ще изплати по 14 цента на дял при доходност от около 1,7%, започвайки през март. В допълнение компанията обяви, че ще увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции за 2019 г. с 4 млрд. долара.

Ускорената възвръщаемост на капитала беше изрично предписана за eBay от Elliott като част от плана си „Enhancing eBay“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още