Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Едва 3% от българите не ползват мобилни телефони

55% от хората у нас влизат в социални мрежи през мобилните си устройства

Едва 3% от българите не ползват мобилни телефони

Снимка: Pixabay

Едва 3% от населението на България не ползва мобилни телефони. Това сочи ново национално представително проучване, направено от агенция „Арбитраж“ по поръчка на Теленор България, което обхваща 2000 респонденти (физически лица) над 15-годишна възраст.

В този дял логично попадат предимно хора над 65 години, коментира Иван Комитски, старши експерт пазарни проучвания в Теленор, по време на събитие за журналисти.

Проучването показва още, че има ясна тенденция за стремглаво намаляване на хората, които ползват повече от един мобилен оператор. Едва 2-3% от потребителите у нас предпочитат паралелно да ползват услугите на няколко телекома, разкри още Комитски.

По думите му под 10% от населението ползва предплатени услуги. През последните години абонаментните планове се радват на възход, най-вече заради повечето възможности, които предлагат, като купуването на телефони на изплащане например.

Графики: Теленор България

Над 70% от респондентите са посочили, че ползват мобилни данни, а броят на потвърдилите това е нараснал повече от 2 пъти от 2014 г. насам. По-голям ръст в това отношение се наблюдава сред потребителите на абонаментни планове.

Проучването сочи, че три четвърти (74%) от потребителите на мобилни услуги ползват смартфони. За сравнение, през 2014 г. делът им е бил 31%. Най-голям ръст в проникването на смартфони се наблюдава сред по-възрастните – над 55-годишна възраст.