Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

ЕК планира нови мерки за засилване на киберсигурността на Европейския съюз

Част от предложенията включват увеличаване на инвестициите в технологиите и засилване на дипломацията

ЕК планира нови мерки за засилване на киберсигурността на Европейския съюз

Снимка: pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) иска да засили киберсигурността в Европейския съюз (ЕС), като увеличи инвестициите в технологиите, наложи по-стриктни потребителски защити и подкрепи дипломацията, за да възпира атаките от други страни, съобщава Ройтерс.

Комисията ще обяви предложенията си в доклад по-късно този месец, копие от който е получил Ройтерс в сряда. ЕК ще иска и по-сериозно национално и правоохранително сътрудничество за спиране на входящите атаки.

Докладът призовава и за краткосрочно вливане на допълнителни средства на ЕС, за да се постигне както критична маса инвестиции, така и да се преодолее фрагментацията в региона, определяйки предишен план от 2016 г. за влагането на 1,8 млрд. евро до 2020 г. като „първа стъпка“.

Комисията се позовава на публични и частни оценки, според които влиянието на киберпрестъпността върху ЕС се е увеличило пет пъти между 2013 и 2017 г. и може да нарасне още четири пъти до 2019 г. Според Европол тези разходи възлизат на около 265 млрд. евро годишно.

В доклада си Европейската комисия призовава за по-висок технически капацитет за разследването на кибератаките, както и инвестиции за насърчаване на по-силна регионална кибериндустрия.

Още по темата

„За да увеличим шансовете си да залавяме извършителите, трябва да подобрим капацитета си, за да приписваме кибератаките на отговорните за тях“, казва Комисията.

Един конкретен проблем, който ЕК цели да реши, е развитието на европейска способност за криптиране с помощта на квантови технологии от следващо поколение като база за сигурни системи за цифрова идентификация, защита на интелектуалната собственост и безопасна електронна търговия.

ЕК иска да установи принцип на „задължение за полагане на грижа“ за разработването на продукти и софтуер в тази сфера и обещава в началото на 2018 г. да представи конкретни предложения за предоставяне на трансграничен достъп до електронни доказателства на правораздавателните органи.

Друго предложение призовава за създаването на Европейски център за изследвания и компетенции в областта на кибернетичното пространство (European Cybersecurity Research and Competence Centre), който да координира предложените решения, което е част от плановете за укрепване на съществуващата Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност.

Прегледът, обявен през май, е част от средносрочната корекция на дигиталната стратегия на ЕС. Някои предложения първо трябва да бъдат одобрени от страните членки и Европейския парламент.

Докладът цели да развие политическа рамка, която да насърчи всички страни – ЕС, страните членки, индустрията и гражданите – да изградят по-добра устойчивост и да засилят реакцията на ЕС към кибератаките. 

гледано: 1173   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Web
Google е спряла 3,2 млрд. "лоши реклами" през 2017 г.