IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага създаването на нова европейска агенция за киберсигурност

Предвижда се и въвеждане на нова европейска схема за сертифициране

14:11 | 19.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия и председателят ѝ Жан-Клод Юнкер представиха днес предложения с широк набор от мерки, които целят да повишат киберсигурността в Европейския съюз, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Сред тях е предложение за създаване на нова агенция на ЕС за киберсигурност, която да подпомага държавите членки при посрещането на кибератаки, както и въвеждане на нова европейска схема за сертифициране, която да гарантира, че продуктите и услугите в света на цифровите технологии са безопасни за ползване.

През изминалата година са били извършени повече от 4000 кибератаки на ден чрез софтуер за изнудване, а 80% от европейските компании са станали жертва на поне една кибератака. Само за последните четири години икономическото въздействие от киберпрестъпността е нараснало петкратно.

Именно това налага необходимостта ЕС да изгради по-силна устойчивост на кибератаките и да създаде ефективен механизъм за кибервъзпиране и за отговор с наказателноправни средства на кибератаките, за да бъдат по-добре защитени европейските граждани, предприятия и публични институции, коментират от ЕК.

Като се използва опита на съществуващата Агенция на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA), новата агенция ще има постоянен мандат да подпомага държавите членки при предприемането на ефективни мерки за предотвратяване на кибератаки и за противодействието им. Агенцията ще организира годишни общоевропейски учения по киберсигурност и ще осигурява по-добър обмен на знания и информация за заплахи чрез създаването на центрове за обмен и анализ на информация, като така ще се подобри готовността на ЕС за реакция.

Агенцията за киберсигурност също така ще помогне за въвеждането и прилагането на общоевропейска нормативна уредба за сертифициране, предложена от Комисията с цел гарантиране на съответствие на продуктите и услугите с изискванията за киберсигурност. Сертификатите за киберсигурност ще се признават във всички държави членки, което ще доведе до намаление на административната тежест и цените за дружествата, се казва още в прессъобщението.

За да се засили капацитетът на ЕС в областта на киберсигурността, Комисията и Юнкер отправят още няколко предложения. Освен повече солидарност и засилено международно сътрудничество, предлага се създаването на Европейски експертен център за научни изследвания в областта на киберсигурността. В сътрудничество с държавите членки той ще спомогне за разработването и въвеждането на инструментите и технологиите, за да се гарантира, че защитните механизми са достатъчно напредничави.

Предлага се още концепция за начина, по който Европа и държавите членки могат да реагират бързо, оперативно и в унисон, когато започне мащабна кибератака. Предложената процедура е установена в препоръка, приета миналата седмица.

Освен това държавите членки се насърчават да включат киберотбраната в рамките на постоянното структурирано сътрудничество и на Европейския фонд за отбрана, за да бъдат подпомагани проектите в областта на киберотбраната. ЕС ще създаде платформа за обучение и образование в същата област, а заедно с НАТО ще насърчават сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите, свързани с киберотбраната.

От нормативна гледна точка Комисията предлага да се засили възпиращият ефект срещу извършването на киберпрестъпления чрез нови мерки за борба с измамата и подправянето на непарични платежни средства. Предложението за директива ще засили възможностите на правоприлагащите органи за противодействие на този вид престъпност чрез разширяване на обхвата на съставите на престъпленията, свързани с информационни системи, за да бъдат включени в него всички платежни трансакции, включително трансакциите чрез виртуални валути. Освен това така ще бъдат въведени общи правила относно размера на наказанията и ще бъде изяснен обхвата на компетентността на държавите членки по такива престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още