IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното правителство засега остава мираж

Услугите на е-управлението ще могат да се използват най-рано от следващата година

08:50 | 10.07.13 г. 1
Електронното правителство засега остава мираж

Гражданите на България ще могат да използват услугите на електронното правителство най-рано от следващата година. На този етап нито една електронна услуга от обхвата на е-управлението не може да бъде използвана, защото са нужни законодателни промени. Това съобщиха за Investor.bg от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Запитването към ведомството е по повод информацията, изнесена по време на обществения съвет в министерството вчера, според която в рамките на месец ще бъде представен новият онлайн портал на електронното правителство.

От ресорното министерство готвят и нов пакет от общо 200 е-услуги, които гражданите ще могат да ползват през реновирания портал.

От пресцентъра на ведомството обясниха, че се работи по нови услуги, а и от известно време работи по модернизацията на онлайн портала за достъп до тях, но са нужни спешни законодателни промени, без които е-управлението няма да заработи.

"Например Столична община няма нито една нормативна уредба, която да признава електронните услуги. Затова е нужна промяна в закона. Освен това, от правна гледна точка, използването на персоналната карта за електронна идентичност все още не е законово уредено. На практика проектите и услугите ги имаме, но все още не могат да се използват", допълниха от МТИТС.

В тази връзка от транспортното министерство са приготвили пакет от законодателни промени. Част от тях вече са внесени в Народното събрание.

Припомняме, че в началото на годината Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията отчете постигнатото по отношение въвеждането на електронното правителство. Тогава стана ясно, че 50 услуги, предлагани от Столичната община, вече ще могат да бъдат ползвани през портала на е-управлението от април. Дори в общината имаше събитие, на което бе разрязана официално лента по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ама разбира се, че как иначе.Партията столетница и престъпниците от ДПС имат крещяща нужда от корупция и рушвети. Никакво е-правителство и никакви е-услуги няма да видим докато те са на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още