Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

ЕС обвинява Китай и Русия за дезинформация около Covid-19

Според нов доклад става дума за "безпрецедентна инфодемия"

ЕС обвинява Китай и Русия за дезинформация около Covid-19

Снимка: Pixabay

Нов доклад на Европейската комисия (ЕК) обвинява Китай и Русия в разпространението на фалшива и подвеждаща информация онлайн за Covid-19. Текстът търси начини за справяне с „безпрецедентното“ разпространение на фалшиви новини по време на пандемията, пише Bloomberg.

Двете страни са сред „чуждестранните играчи“, които се стремят да „подкопаят демократичния дебат“ и да подобрят собствения си имидж чрез „операции за целенасочено влияние и дезинформация около Covid-19 в Европейския съюз (ЕС)“, се казва в доклада, публикуван днес.

Още по темата

„Ще бъде твърде опасно да не се действа“, обяви заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова по време на брифинг преди публикуването на доклада. Пандемията „ни показа, че фалшивата информация може да нанесе сериозни щети, дори може да убие граждани и да подкопае отговора на публичните власти, а с това и да отслаби предприетите мерки“.

През последните месеци комисията започна да оказва натиск върху платформи като Twitter и Facebook да помогнат за справяне с подвеждащото съдържание за вируса, ваксините и за предполагаеми лечения. Това е част от по-голямата цел за битка с речта на омразата и дезинформацията в онлайн пространството, която може да доведе до приемането на нова регулация в ЕС, която да направи така, че технологичните гиганти да носят по-голяма отговорност.

В доклада се посочва още, че има „безпрецедентна инфодемия“, която се храни с „най-основните притеснения на хората“, тъй като повечето от тях са принудени да останат социално дистанцирани се насочват към по-активно ползване на социалните мрежи с цел достъп до информация. „Като се има предвид новостта на вируса, пропуските в знанията се оказаха идеално място за увеличаване на неверните и подвеждащите твърдения“, посочват от ЕС.

Кампания за пропаганда

Откритията на ЕС за Китай и Русия са базирани на отделно проучване на чуждестранното и дипломатическото крило на комисията, което твърди, че има доказателства за „координиран натиск“ от официални китайски източници за отклоняване на вината за пандемията и промотиране на отговора на страната срещу вируса.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, който оглавява звеното, е работил с Йоурова през последните седмици по най-новите планове.  

Държавно спонсорираната чуждестранна пропаганда разчита на страховете и притесненията на хората, твърди Йоурова.

Докладът подчертава част от недостатъците на ЕС предвид кризата. Той описва, че блокът се нуждае от „по-координиран и по-бърз отговор“ и „по-добро разбиране и предвиждане на предстоящите предизвикателства“.

„Така например дезинформацията около евентуалната ваксина срещу Covid-19 продължава да процъфтява и вероятно ще затрудни въвеждането на ваксините, когато са налични“, посочва ЕС.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
10
 
1
преди 2 месеца
Разбира се - за епидемията в Европа, за десетките хиляди жертви, за спрените икономики, са виновни злите руснаци !!!

Не е виновна добричката урсула, която отказа да затвори външните граници на ЕС, щото китайските туристи били много важни за европейската икономика !!!

Още от Web
Подкрепяната от SoftBank онлайн услуга Beike ще се листне в САЩ