Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Европарламентът одобри 120 млн. евро за изграждането на безплатни интернет зони

Средствата ще бъдат разпределени балансирано на географски принцип

Европарламентът одобри 120 млн. евро за изграждането на безплатни интернет зони

Снимка: FreeImages.com

Европейският парламент (ЕП) е одобрил днес отпускането на 120 млн. евро за създаване на 5 хил. зони с безплатен безжичен интернет в целия Европейски съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП.

Идентификацията във всички тях ще бъде единна.

Европейските пари ще бъдат разпределени балансирано на географски принцип. Средства ще получат първите кандидатствали по програмата WiFi4EU.

Целта е да се финансират безплатни безжични интернет зони в центровете на обществения живот. Това включва болници, библиотеки, сгради на обществената администрация и други, посочват от пресслужбата на ЕП.

Българският евродепутат Ева Майдел каза, че така се прави стъпка към създаването на единен цифров съюз.

„Днес в ЕП не просто гласуваме една програма на стойност 120 млн. евро. Това, което ми се иска да вярвам, е че днес правим поредната стъпка към трансформация на ЕС - към дигитална трансформация и от друга страна трансформация да бъдем още по-близо и още по-полезни за европейските граждани“, коментира тя.

„Отвъд тази перспектива сега е важно всички да работим заедно - евродепутати и местни власти в посока така, че тази програма да достигне до най-нуждаещите се кътчета на България и Европа. По този начин ще създадем още повече възможности за нови начинания, идеи и знания“, казва още Майдел.

За да имат право да участват, обществените органи трябва да покрият разходите за най-малко три години и да предложат на потребителите безплатен, леснодостъпен и безопасен интернет достъп. В допълнение към това финансирането от ЕС може да се ползва само ако се изключи търговската реклама и събирането на лични данни за търговски цели.

Проекти, които дублират съществуващи подобни обществени или частни схеми, няма да бъдат допускани за финансиране.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Web
Акциите на Dropbox се изстреляха при борсовия дебют