IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expedia съкращава 12% от служителите си

Мениджмънтът се стреми да опрости „раздутата организация“ и да върне онлайн гиганта на пътуванията към по-дисциплиниран растеж

11:35 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Около 3000 служители ще трябва да си стегнат багажа от компанията. <em>Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg</em></p>

Около 3000 служители ще трябва да си стегнат багажа от компанията. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Expedia Group Inc. заяви, че съкращава хиляди работни места, като се стреми да опрости „раздутата организация“ и да върне онлайн гиганта на пътуванията към по-дисциплиниран растеж.

Съкращението на персонала ще засегне около 3000 служители, включително 500 души в седалището на Expedia в Сиатъл, заяви Джош ДеБерге, говорител на компанията. Служителите ще започнат да бъдат уведомявани тази седмица. Expedia не обвърза съкращаването на работни места с ефектите на коронавируса, за които ръководителите по-рано този месец заявиха, че добавят „несигурност" към перспективите на печалбата на компанията, припомня Bloomberg.

„Днес Expedia Group обяви намерението си да опрости начина, по който прави бизнес", заяви ДеБерге в изявление. „Това включва спиране на определени проекти и дейности, намаляване на използването на доставчици и изпълнители и елиминиране на приблизително 12% от пряката ни работна сила“, допълни той.

Expedia обяви намерението за съкращенията в имейл до своите служители, чийто брой към 31 декември наброява 25 400 души.

„След нашите разочароващи бизнес резултати през 2019 г. и нашата промяна в най-висшия мениджмънт, екипът на ръководството в сегмента на пътуванията прекара последните няколко месеца, определяйки по-добър път напред“, се казва в имейла. „След консултации с лидери по целия свят ние признаваме, че преследвахме растежа по нездравословен и недисциплиниран начин“, се посочва още.

Бари Дилър, председател на Expedia, предсказа съкращаването на работни места по-рано този месец по време на конферентен разговор с анализатори след представянето на тримесечните резултати.

„Ние бяхме раздута организация", каза Дилър на 13 февруари. През последните няколко години Expedia гони растежа в интензивно конкурентния туристически сектор, като добавя служители, „докато откровено много малко хора могат да разберат какво, по дяволите, трябва да правят през деня“, каза той.

По това време Дилър заяви, че компанията се стреми да спести от 300 до 500 млн. долара чрез икономии на разходите през 2020 г.

„Уверен съм, че опростявайки нашия бизнес и изяснявайки фокуса ни чрез извършването на тези трудни промени, нашите екипи могат да се върнат към работата по проектите и приоритетите, които имат най-голям смисъл за нас, нашите клиенти и нашите партньори“, заяви Дилър в понеделник в изявление.

През декември главният изпълнителен директор на Expedia Марк Окерстром и главният финансов директор Алън Пикервил бяха отстранени след сблъсъци с членове на Борда на директорите заради разочароващите перспективи за растеж. Дилър, 78-годишният медиен магнат и председател на IAC/InterActiveCorp, управлява ежедневните операции на компанията, заедно със заместник-председателя Питър Керн.

Компанията предлага на служителите пакети за обезщетение, включително разширено покритие на здравни застраховки, твърди източник, запознат с темата, който е поискал да не бъде идентифициран.

В имейла до своите служители ръководството на Expedia призна, че този преход ще бъде труден.

„Големите технологични компании извървяха същия този път, за да се върнат по-силни и по-конкурентни от всякога. Ние рестартираме пътуването“, се казва в имейла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още