IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР и Microsoft разбиват хакерска мрежа

Сред целите на нарушителите са били American Express, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, PayPal

15:57 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ФБР и Microsoft разбиват хакерска мрежа

Американската федерална полиция, в сътрудничество със софтуерния гигант Microsoft и националните власти са успели да нанесат удар срещу организираната престъпност в кибер пространството. В голяма офанзива в повече от 80 страни са били изключени около 1000 от оценяваните на 1400 броя зловредни компютърни мрежи, известни като "ботнет цитадели", предаде Ройтерс.

Властите смятат, че през последната година и половина престъпниците са откраднали повече от 500 милиона долара от банкови сметки. За тази цел те са заразили компютри в целия свят със злонамерен софтуер и са крадяли онлайн банкови данни. "Ботнет цитаделите" са хакнали до пет милиона компютри по целия свят, смятат експертите на Microsoft.

Десетки банки и финансови институции също са били сред целите на извършителите: American Express, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, PayPal на Ebay, HSBC, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada и Wells Fargo.  Извършителите са все още на свобода. Въпреки това акцията значително ще намали капацитета на мрежата, смятат от ФБР.

"Цитаделата" (Citadel) е една от най-мащабните ботнет мрежи, действащи днес (ботнет е схема за заразяване на множество компютри с програма, благодарение на която те могат дистанционно да се използват за кибер престъпления, бел. ред.)

Според Microsoft създателят на настоящата схема е смесил софтуера си с пиратска версия на операционната система Windows XP и по този начин контролира персонални компютри в САЩ, Западна Европа, Хонконг, Индия и Австралия.  Специалистите на американския софтуерен концерн твърдят, че "Цитаделата" е създадена така, че да не атакува компютри или финансови институции в Украйна и Русия. Според специалистите вероятно създателите на измамата схема действат в тези страни и не искат да си имат проблеми с местните власти. От закритите над 1000 ботнета почти половината са хоствани в 40 центъра за данни в САЩ.

Също в нощта срещу четвъртък бе съобщено, че американски и британски следователи са разбила мащабна схема на измамници с кредитни карти. Щетите за потърпевшите възлизат на повече от 200 млн. долара, както съобщават властите. Единадесет души са били арестувани в САЩ, Великобритания и Виетнам.

Припомняме, че в края на май американската прокуратура повдигна обвинения срещу предполагаем мозъчен център, седящ зад едно от най-големите престъпления при прането на пари на всички времена. В центъра на случая стои организацията Liberty Reserve, която е базирана в Коста Рика. Чрез нея седмината обвиняеми са управлявали сложна онлайн система, с която криминални лица са успели да изперат незабелязано незаконен доход от финансови измами или детска порнография в размер на около 6 млрд. долара.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още