IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FCC се обяви против предложението на Обама за интернет неутралност

Считам, че може да има по-балансирано предложение, заяви председателят на Федералната комисия по комуникации

13:15 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
FCC се обяви против предложението на Обама за интернет неутралност

По-малко от 24 часа след предложението на американския президент Барак Обама за неутралност в интернет председателят на американската Федерална комисия по комуникации (FCC) Том Уилър обяви, че предпочита да се вземе друго решение. Според Уилър може да има по-балансирано предложение, съобщава Washington Post.

В разговор с редица представители на водещи технологични компании, сред които Google, Yahoo и Etsy, Уилър е заявил, че предпочита предложение, което да обръща внимание и на интернет доставчиците. По думите му всички искат отворен интернет, който не вреди на бизнесите им. „Аз трябва да измисля как да спечелят всички и всички да са доволни", е заявил още Уилър. Според източници на вестника по време на срещата той е бил доста ядосан.

Уилър е бивш лобист на кабелната и телекомуникационната индустрии. Неговото предложение обаче среща критики за това, че би дало възможност на телекомите и интернет доставчиците да налагат на интернет сайтовете и услугите допълнителни такси, за да приоритизират техния трафик. FCC редовно получава предложения за развитието на интернет неутралността от различни компании и организации.

Преди два дни и Барак Обама публично оповести своето предложение. Държавният глава се обяви против блокирането на уебсайтове, срещу изолирането на интернет съдържание, както и против правилата, които позволяват на компаниите да плащат за по-бързо предоставяне на съдържанието им

„Говоря за изрична забрана на платената приоритизация", заяви Обама от Белия дом. По този начин за първи път той се обяви и в подкрепа на т. нар. "интернет неутралност". Под това понятие се разбира правото да се транспортират пакети с данни, независимо от тяхното съдържание, или че изпращачът и получателят няма да се третират по различен начин. Иначе казано - мрежовата неутралност (на английски: Network neutrality) е принцип, според който интернет скоростта към определени сайтове не може да се регулира от телекомите и интернет доставчици. Те нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпространството.

FCC обаче е независима агенция и може да взема самостоятелни решения. „Аз представлявам независима агенция", неколкократно е заявил Уилър пред присъстващите на срещата.

Той бе назначен от Обама през миналата година именно със задачата да намери правилното решение за неутралността в интернет. В Белия дом и сред демократите в Конгреса обаче се увеличава недоволството от Уилър. Като председател на FCC последната дума е негова. Само Уилър може да даде финалното предложение, което да бъде гласувано от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още