Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Големи онлайн фирми ще плащат такса за следене дали спазват новите правила на ЕС

Новият ход може да засегне компании, чиито платформи имат по над 45 млн. активни потребители месечно

Големи онлайн фирми ще плащат такса за следене дали спазват новите правила на ЕС

Снимка: Pixabay

Големите онлайн платформи са изправени пред годишна такса до 0,1% от годишната си нетна печалба за покриване на разходите за следене на това дали спазват новите правила на Европейския съюз, изискващи от тях да правят повече, за да контролират съдържанието, сочи документ на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Правилата в Закона за цифровите услуги (DSA) вероятно ще бъдат договорени между страните от блока и властите в Брюксел по-късно този месец. Налагането на такава такса би било първото подобно за Европейската комисия.

Това се случва, докато ЕК търси нови източници на приходи, за да стимулира икономическия растеж на региона след пандемията, а също така да насърчи една по-зелена и по-дигитална икономика. Ще са необходими десетки експерти за налагането на новите технологични регулации.

„Общата сума за годишните такси за надзор се основават на прогнозните разходи, които Комисията ще направи във връзка с надзорните ѝ задачи според сегашния регламент“, гласи документът, който е разгледан от Ройтерс.

„Таксата не трябва да надвишава 0,1% от годишната глобална нетна печалба на доставчика на много големи онлайн платформи (или много големи търсачки) за предходната финансова година“, допълва той.

Таксата трябва да бъде пропорционална на размера на услугата, отразена от броя на нейните получатели в Европейския съюз. Комисията определя като много големи онлайн платформи, обект на новия закон, като тези, които имат 45 млн. или повече активни потребители месечно.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер миналия месец е казала пред властите и пред държавите членки, че таксата може да доведе до набирането на между 20 млн. и 30 млн. евро годишно, твърди източник на Ройтерс, който е пряко запознат с въпроса.

Компаниите с нестопанска цел, които имат много големи онлайн платформи или онлайн търсачки, ще бъдат освободени от таксите, гласи документът – ход, който ще бъде от полза за играчи като Wikipedia и изследователски организации.

Предложението на Вестагер вероятно ще получи одобрението на страните членки и на властите в ЕС, които трябва да се срещнат на 22 април за четвърти кръг от преговорите, които се очаква да доведат до сделка. 

Още новини от технологичния сектор вижте във видеото!

гледано: 1047   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Boycho до: cyclop
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Честита "1984" :)
0
 
0
 
2
cyclop до: 0pk
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Топло, топло-.... но истинската цел според мен е да се стигне до малките, за да не могат да функционират, да отпаднат от пазара, и да останат само големите. Факт-чекнати, авто-цензурирани, престъпмисъл-обезопасени гиганти.
0
 
2
 
1
0pk
преди 1 месец
Такса "Следене" - за сега само големите фирми, по-нататък и по-малките и така докато се стигне до крайния потребител! Ще си плащаме за да ни следят, да не кривнем от правилните релси. :D

Още от Web
Spotify превежда и адаптира все повече подкасти на различни езици