IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е изправена пред огромно съдебно дело в Обединеното кралство

Причината е предполагаемо нелегално придобиване на лични данни на милиони потребители на iPhone

11:09 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google нелегално е събрал личните данни на милиони потребители на iPhone в Обединеното кралство, става ясно от документите по колективен съдебен процес, заведен от бивш директор на потребителската група Which?

Ричард Лойд, ветеран от битката за защита на правата на потребителите, твърди, че технологичната компания е заобиколила настройките по подразбиране за поверителността на телефоните на Apple и е успявала да проследява онлайн поведението на хора, използващи браузъра Safari, пише Financial Times. 

След това компанията е използвала данните за целите на своята рекламна мрежа DoubleClick, която позволява на рекламодателите да таргетират съдържание според навиците на ползващите браузерите.

В делото, заведено във Върховния съд на Лондон, се твърди, че тактиката на Google, известна като "Safari Workaround", е нарушила Закона за защита на данните на Обединеното кралство, като е придобивала лични данни без разрешение.

„През всичките ми години, говорейки за потребителите, рядко съм виждал толкова масивна злоупотреба с доверие, при което толкова много хора нямат възможност да търсят обезщетение сами", казва Лойд, който е създал група, наречена Google You Owe Us.

„Това не е нещо ново - ние вече се защитихме от подобни случаи. Не вярваме, че има някаква тежест и ще се противопоставим", се казва в изявление на американската компания.

Google вече плати милиони долари на американските щати и на Федералната търговска комисия на САЩ за заобикалянето на защитата на Safari. През 2012 г. Google се съгласи да плати рекордните 22,5 млн. долара глоба, за да уреди спора за нарушаването на настройките за поверителност на потребителите, които използват браузъра Safari. В началото на годината Wall Street Journal съобщи, че компанията е инсталирала без позволението на потребителите на Safari т.нар. „Third Party Cookies“, с които е следила поведението им в мрежата. 

В началото на 2011 г. Google се споразумя с регулаторните институции на САЩ, разследващи проблемите, свързани с неприкосновеността на информацията, появили се в нейната социална мрежа Buzz. Тогава Google се съгласи да провежда политика на пълна неприкосновеност на данните на своите потребители и да допуска властите да извършват независими одити на тази политика на всеки 2 от следващите 20 години. 

Делото в Лондон е първият път, в който има такова колективно действие - когато един човек представлява група с обща жалба, подобна на американска обединена жалба, и завежда дело във Великобритания срещу водеща технологична компания за предполагаема злоупотреба с данни.

Приблизително 5,4 млн. души във Великобритания са имали iPhone между юни 2011 г. и февруари 2012 г. и биха могли да получат обезщетение, твърди обвинението.

Лойд е обезпечил защитата с 15,5 млн. лири от Therium, компания, която финансира съдебни спорове и преди това е подкрепяла групови искове, като например този на потребителите срещу Volkswagen в скандала за дизеловите емисии.

Средствата покриват съдебните разноски на Лойд, който е съветван от фирмата Mishcon de Reya - както и покрива застраховка в случай, че загуби делото и трябва да плати законовите такси.

Въпреки че размерът на всяко потенциално изплащане ще бъде определен от съда, Лойд заяви, че очаква всеки ищец да получи няколкостотин лири.

"Смятаме, че има огромна празнота в закона за правата на потребителите по отношение на нарушаването на правата на личните данни", казва той. Лойд се надява битката да доведе до създаването на "ясен набор от насоки и прецедент" за потребителите по отношение на начина, по който биха могли да действат колективно в подобни случаи.

Ако Лойд спечели, всички, които могат да докажат, че са били засегнати от предполагаемото нарушение на данните, вероятно ще имат няколко години, за да предявят иск.

Делото ще бъде внимателно наблюдавано от потребителски групи и адвокати, специализирани в защита на данните, докато контролът, използването и сигурността на личната информация ще бъдат подложени на все по-затягащи се проверки, коментира FT.

Освен това новите разпоредби, които влизат в сила през следващата година в ЕС, включват провизии за всеки, чиито данни са били използвани за злоупотреби, за да могат групите за защита на потребителите да предявяват искове от тяхно име.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още