IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и ЕС се сблъскват в съда

Страните спорят за пазарната мощ на интернет гиганта

16:40 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google и ЕС се изправят един срещу друг в съдебната зала, за да решат дали компанията е ключов интернет иноватор или “колос на дигиталната ера”, който защитава позицията си, като премазва конкуренцията, пише Bloomberg.

7-те млрд. дневни търсения превръщат американския гигант в “основната страница на интернет”, коментира пред съда Николас Кан, адвокат на Европейската комисия, в рамките на откриващата сесия от тридневните изслушвания в Съда на ЕС в Люксембург.

По думите на Кан търсачката на Google представлява “изключително мощен лост за насочване на вниманието на потребителите към специфични пазари, където Google може да желае да развива присъствие. Нито един друг интернет играч не е в подобна позиция”.

Звеното на Alphabet коментира по-рано днес, че глобата на ЕС от 2017 г. за рекордните 2,4 млрд. евро, и заповедта да промени начина, по който показва резултатите при търсенето за пазаруване от конкуренти, са отишли твърде далеч.

Подобно решение десетилетие по-рано щеше да принуди Google “да изостави свои иновативни технологии и подобрен дизайн”, коментира Томас Граф, адвокат на базираната в Калифорния компания.

Съдебният спор по първото дело на ЕС срещу Google поставя основата за обжалвания на отделни глоби от регулатора в Брюксел за несправедливо свързване на приложения с Android и за потискане на рекламни конкуренти.

Първоначалното съдебно решение се очаква в следващите месеци и може да отбележи края на друг етап в продължаващата десетилетие антитръстова битка между Google и Европейската комисия. Последната обвинява компанията, че използва огромната си пазарна сила, за да смазва конкуренцията, когато потребителите търсят продукти онлайн.

Google пък твърди, че основата ѝ цел винаги е била да предлага уместни резултати на потребителите, които същевременно са адекватни и за рекламодателите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още