IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google изпреварва Facebook в свързването на индийците с интернет

И двете компании показват явен апетит към населението на Индия, което все още няма адекватен достъп до интернет услуги

16:10 | 05.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато става дума за свързването на индийското население с интернет, главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай има по-голям късмет от своя колега от Facebook Марк Зукърбърг, пише Bloomberg.

Google започна да предлага безплатен безжичен интернет на около 20 гари в страната по-рано тази година, а сега има 2 млн. души, които използват услугата всеки месец, съобщи Пичай по време на представянето на последните финансови резултати на компанията. Още милиони ще получат достъп, когато услугата бъде пусната в други 100 локации до края на годината. Целта на Google е да предложи безплатен безжичен интернет на 400 гари.

През миналата година Facebook също направи стъпки в посока свързване на потребителите, като покри разходите на мобилните потребители за връзката им с определени уебсайтове и услуги през техните телефони. Инициативата, наречена Free Basics, беше блокирана през февруари от индийския телекомуникационен регулатор. Забраната беше поражение за Зукърбърг, който посети Индия, за да промотира програмата, създадена за хора, които не могат да си позволят високите такси за мобилен интернет.

Google, Facebook и други доставчици на уеб услуги навлизат в Индия, за да привлекат огромния брой потребители там и да ги накарат да започнат да ползват техните предложения. Насочвайки се към жп гарите и предлагайки безплатен достъп, Google има шанса да получи предимство.

И двете технологични компании се опитват да максимизират приходите от реклами в страната, коментира Си Ес Рао, председател на QuadGen Wireless Solutions, компания за инженерни услуги, която има 2 хил. публични хотспота за безжичен интернет в страната. “Техните популярни приложения имат огромен потенциал за растеж в една страна с млади хора и добра технологична грамотност”, посочва Рао.

Facebook заяви, че ще продължи да търси начини да предлага по-евтин интернет достъп. В момента компанията тества услуга, наречена Express Wi-Fi, която ще позволи на хората да си купуват достъпни пакети с данни посредством дигитални ваучери и достъп до безжични мрежи.

“Целта на тези опити е да се открие икономически устойчив модел за всички заинтересовани страни”, коментира Facebook в изявление.

Около една трета от индийското население има достъп до интернет, т.е. около 465 млн. души към юни тази година, според данни на IAMAI. Страната се нарежда на 131 място сред 189 страни по проникване на интернет и има най-ниската средна скорост на връзката в Азия, според Akamai Technologies.

Въпреки че Google не е насочила рекламите си към тези, които използват безжичен интернет, конгломератът има за цел да свърже повече хора и се обзалага, че те ще използват услугите на компанията и ще виждат повече реклами.

“Липсата на достъп до интернет е огромен проблем: колкото повече хора адресират проблема, толкова по-добре”, коментира Гюлзар Азад, ръководител на програмата за достъп в Google India. Доставчиците трябва да се фокусират върху предоставянето на пълен достъп, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още