Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Google обмисля изтеглянето на Google News от Европа

Междувременно Франция глоби компанията заради нарушаване на GDPR с 50 млн. евро

Google обмисля изтеглянето на Google News от Европа

Снимка: Ройтерс

Законодателите в Европа са склонни да проверят доколко важна за Google е услугата за генериране на новини.

Европейският съюз работи над приключването на спорния нов закон за авторското право. Правилата дават право на издателите да изискват пари от подразделението на Alphabet Inc., Facebook Inc. и други уеб платформи, когато малки фрагменти от техните статии се появяват в резултатите от търсенето на новини или се споделят от потребителите.

Тази перспектива кара Google да обмисли изтеглянето на Google News от континента като отговор на новия закон, твърди пред Bloomberg Дженифър Бернал, мениджър на Google за обществените политики за Европа, Близкия Изток и Африка. Интернет гигантът има различни опции и ще анализира окончателния текст на закона, преди да вземе каквито и да било решения, каза тя, добавяйки, че Google ще оттегли неохотно услугата си.

ЕС планираше да финализира закона в началото на тази седмица, но това бе отложено поради несъгласие между държавите членки относно някои елементи от пакета. Отлагането забавя и законодателния процес, който стартира, когато Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, предложи за първи път правилата през 2016 г. Както стана ясно по-рано, т.нар. триалог между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС бе отложен за неопределено време, въпреки че по план трябваше да се състои тази седмица. Причината за това е фактът, че голяма част от страните членки са се обявили против законодателното предложение дори и в "компромисния" му вариант, предложен в рамките на румънското председателство на Съвета на ЕС. Държавите, които не подкрепиха реформите, са Германия, Белгия, Холандия, Финландия, Словения, Италия, Полша, Швеция, Хърватия, Люксембург и Португалия.

„Предложението за Директивата за авторското право е много сложно", заяви представител от Румъния, сегашният ръководител на Европейския съвет. „Съветът се нуждае от повече време, за да обмисли текстовете и за да достигне стабилна позиция".

Още по темата

Google твърди, че не печели пари от новинарската си услуга, така че е малко вероятно оттеглянето да доведе до финансов удар. Но резултатите от новини карат мобилните потребители да се връщат към своята търсачка, където често въвеждат други заявки, които генерират доходоносни рекламни приходи. Google също така се конкурира с конкурентни услуги за мобилни агрегатори на новини от Apple Inc. и Facebook.

Законодателите все още се чудят как да определят малките откъси от новини и дали отделните думи трябва да бъдат обхванати от новите правила, пояснява служител на ЕС, който е поискал да не бъде идентифициран. Отделно от това, новите правила за авторските права ще изискват от Google и Facebook активно да възпрепятстват появата на музикално съдържание, видеоклипове и друго защитено с авторски права съдържание в техните платформи, ако притежателите на права не им предоставят лиценз.

Въпреки закъснението ЕС би могъл да постигне съгласие по правилата през следващите месеци, поясняват двама представители на съюза. Но ако депутатите не успеят да се споразумеят до пролетта, когато има избори за Европейския парламент, процесът ще бъде отложен до края на тази година.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
eBay надмина очакванията през първото тримесечие