IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google прави нови стъпки към опазването на потребителската информация

Компанията работи по ново криптиране, което ще защитава електронната поща

12:35 | 04.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google работи по създаването на нова програма, която защитава неприкосновеността на личния живот, пише CNN.

Тя се нарича “End-to-End” криптиране и представлява най-добрият начин да спрете някого да чете имейлите ви.

За целта Google превръща електронната кореспонденция в разбъркан код, а единственият човек, който може да види реалния текст е този, до когото е изпратена информацията.

Хакерите нямат никакъв шанс. Всъщност такъв няма и Агенцията за национална сигурност (NSA). Бившият ѝ служител Едуард Сноудън използва същия вид криптиране, когато общуваше с журналистите, преди да направи грандиозните си разкрития миналата година. Тогава той уличи американските служби в шпионаж.

Но End-to-End все още не е пуснато в употреба. Google разкри, че програмата е във фаза на публично тестване. След официалното ѝ пускане всеки ще може да я добави към своя браузър Chrome. Ако използвате браузъра, приложението ще може да работи с всеки уеб-базиран имейл доставчик.

„Този вид криптиране вероятно ще се ползва само за много специални съобщения и то от тези, които имат нужда от допълнителна защита“, пише в блога на компанията Стефан Сомоги, продуктов мениджър на Google, който ръководи звеното по сигурността и неприкосновеността на личния живот.

По думите му интернет гигантът се надява End-to-End да даде на хората допълнително ниво на сигурност, ако те имат нужда от такова.

Това е поредният ход на гигантите от Силициевата долина в посока подобряване на сигурността след миналогодишните разкрития, че правителството на САЩ чете имейли и подслушва телефонни разговори.

През декември 2013 г. изпълнителните директори на най-големите международни технологични компании призоваха правителството на САЩ да спазва правата на неприкосновеност на личния живот и в онлайн пространството. Те поискаха шпионските програми на разузнаването да станат по-прозрачни.

От тогава Microsoft и Yahoo работят по криптиране на потребителската информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още