IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google променя търсачката си в Европа под натиска на ЕК

Група компании подаде жалба срещу технологичния гигант, защото той промотира свои продукти за сметка на конкурентите си

17:01 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google променя търсачката си в Европа под натиска на ЕК

Google планира големи промени в търсачката си с цел да избегне солидни глоби на стойност 5 млрд. евро от страна на Европейската комисия.

От 2010 г. най-известната търсачка в света е в центъра на разследване на ЕК, започнало след като срешу нея бяха подадени редица жалби от цяла Европа.

Европейската комисия беше сигнализирана от група от 18 компании, сред които Microsoft и Trip Advisor, които заявиха, че Google популяризира собствените си услуги за тяхна сметка.

Според фирмите при търсенето на определени думи търсачката промотира свои продукти в резултатите, за сметка на тези на конкурентни компании.

Технологичният гигант вече направи три опита да разреши делото, като се очаква последните му ходове да бъдат достатъчни, така че проблемът да бъде разрешен без да е необходимо заплащането на огромната сума. Въпреки това все още има шанс конкурентите на Google да предоставят допълнителна информация по случая, предаде Ройтерс.

„Вярвам, че новото предложение, получено от Google след дългите и трудни преговори, вече може да отговори на опасенията на Комисията“, заяви европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния.

Комисията заяви, че ще вземе окончателно решение по случая след като получи обратна информация от конкурентите на Google.

„Ще направим значителни промени в начина, по който Google работи в Европа“, заяви главният адвокат на Google по делото Кент Уокър. „Работим с Европейската комисия за разрешаването на въпросите, които бяха повдигнати и с нетърпение очакваме разрешаването на този въпрос“. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още