Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Google спечели облачна сделка със SpaceX на Мъск

Това е важна стъпка за бизнеса на Google с изчислителни облаци

Google спечели облачна сделка със SpaceX на Мъск

Снимка: David Gray/Bloomberg

Google обяви, че нейното звено за облачни услуги е спечелило сделка за доставката на изчислителни и мрежови ресурси на компанията на Илон Мъск SpaceX. Целта е да помогне за предоставянето на интернет услуги чрез сателитите Starlink, пише CNBC.

SpaceX ще инсталира наземни станции в центровете за данни на Google, които се свързват със сателитите, така че да започне да предлага бърза интернет услуга на компании през втората половина на тази година.

Сделката представлява победа за Google, докато тя се бори да вземе от пазарния дял на Amazon и Microsoft на бързо развиващия се пазар на изчислителни облаци.

Още по темата

Инвеститорите разчитат на облачния бизнес на Google да насърчи растежа, ако този на рекламния бизнес започне да се забавя. Въпреки че облачният бизнес на Google донесе само 7% от общите приходи на компанията майка Alphabet през първото тримесечие, той записа ръст от 46% на годишна база, спрямо 32% за рекламните услуги.

Това е необичайна сделка за Google (и като цяло за доставчик на облачни услуги), тъй като разчита значително на вътрешната мрежа на интернет гиганта, която свързва центровете за данни, а не става дума просто за аутсорсинг на функции като изчислителна мощ или съхранение на данни в тези центрове за данни.

„Избраха ни заради качеството на нашата мрежа, разпространението и обсега на мрежата ни“, коментира Томас Куриън, главен изпълнителен директор на облачната група на Google.

Доставчиците на облачни услуги се фокусират все повече върху телекомуникационната индустрия, предвид напредъка на 5G свързаността. Миналия месец например Amazon обяви, че Dish ще използва нейната AWS инфраструктура, за да предлага 5G услуги на своите клиенти.

В случая на SpaceX обаче няма нужда от телекомуникационни кули. Вместо това устройствата на потребителите ще си комуникират със сателити, а след това сателитите ще се свързват с центровете за данни на Google.

Сделката може да продължи 7 години, твърди източник, който е запознат с въпроса, но е пожелал да остане анонимен, защото условията са конфиденциални.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Adobe зарадва инвеститорите с по-висока от очакваното прогноза