IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google спира Google News в Испания

Причината е нов закон за авторското право

10:43 | 11.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Онлайн гигантът Google спира своята услуга Google News в Испания преди въвеждането на нов закон за авторското право, съобщава BBC.

Компанията ще прекрати услугата на 16-и декември – малко преди законът да влезе в сила през януари. Новият закон позволява на испанските издания да таксуват услуги като Google News, ако тяхното съдържание се показва на сайта.

Компанията се обяви срещу закона, посочвайки, че тя самата не печели от своята търсачка.

„С истинска тъга от 16-и декември (преди новият закон да влезе в сила през януари), ще премахнем испанските издания от Google News и ще затворим Google News в Испания“, посочва ръководителя на звеното Ричард Гинграс.

По думите му законът, който ще позволи на испанските издания да таксуват Google “за показването дори на най-малките фрагменти от техни публикации“, не е устойчив. Самите издатели пък могат да посочват дали искат или не искат техни публикации да се появяват в Google News.

"По-голяма част от тях избират да бъдат включени поради основателна причина. Google News създава истинска стойност за тези публикации като привлича хора към техните уебсайтове, което от своя страна помага за генерирането на приходи от реклама“, допълва Гинграс

Испанското законодателство не уточнява колко точно ще трябва да плаща онлайн гигантът за показването на публикации. Световните издатели на вестници отдавна твърдят, че услуги като Google News нарушават авторските права.

От своя страна компанията започна да се допитва до издателите за използването на тяхно съдържание, след като Германия преразгледа законите си за авторско право през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Етатистите няма ли най-накрая да приемат закон, който да забранява търсачките или направо целия Интернет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още