IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grab върви към най-големия досега борсов дебют чрез SPAC

Югоизточноазиатската компания за споделени пътувания и доставки може да бъде оценена на около 40 млрд. долара

10:09 | 12.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Сингапурската компания за споделени пътувания и доставки Grab Holdings Inc. води преговори за публично листване чрез сливане със SPAC (компания за придобиване със специална цел), което би могло да я оцени на около 40 млрд. долара. Това би я направило най-голямата подобна сделка в историята.

Grab Holdings обсъжда сделка с компания за придобиване със специално предназначение, свързана с Altimeter Capital Management LP, която би я оценила на между 35 и 40 млрд. долара, твърдят пред WSJ запознати. (Altimeter има два SPAC-а, така че засега не е ясно за кой конкретно се преговаря).

Като част от сделката Grab ще набере между 3 и 4 млрд. долара в така наречения PIPE, кръг на финансиране, който обикновено придружава сливането със SPAC, твърдят източниците. Тази сума все още може да се промени, тъй като Grab и Altimeter скоро ще започнат да се срещат с взаимни фондове и други потенциални инвеститори.

Страните могат да обявят сделката през следващите няколко седмици, въпреки че преговорите все още могат да се разпаднат и Grab може да се върне към по-ранен план за организиране на традиционно първично публично предлагане на борса в САЩ по-късно тази година.

Преди ден и Bloomberg съобщи за подобен вариант за листване, без да конкретизира потенциален SPAC. JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley, които консултират Grab и по традиционното IPО, я съветват и по сделка чрез SPAC, твърди агенцията.   

Ако преговорите за сделка чрез SPAC продължат с Altimeter, това ще бъде рекорд за такъв тип трансакция, при който „компании без съдържание“ събират пари в рамките на IPO с планове по-късно да се намери една или повече компании, с които да се слеят. В някои случаи SPAC завършва само с малка част от новата публична цел.

Най-голямата сделка за SPAC до момента е сливането на United Wholesale Mortgage за около 16 млрд. долара с Gores Holdings IV Inc., обявено през септември. Най-голямото досега за тази година е споразумението на компанията за електрически превозни средства Lucid Motors Inc. от миналия месец за сливане с Churchill Capital Corp. IV на финансиста Майкъл Клайн, сделка на стойност близо 12 милиарда долара според Dealogic.

Досега тази година са набрани рекордните над 70 млрд. долара за SPAC, които представляват над 70% от всички публични продажби на акции, показват данни на Dealogic. Множество компании водят преговори за сливане със SPAC или вече са постигнали споразумение за такова, включително фирмата за споделяне на офисно пространство WeWork, производителят на онлайн фотокниги Shutterfly Inc. и онлайн кредиторът Social Finance Inc.

В допълнение към споделените пътувания Grab, която води началото си от 2011 г., осъществява доставки до  ресторанти, магазини за хранителни стоки и други артикули и предоставя цифрови финансови услуги на търговците.

Сред неговите кредитори са SoftBank Group Corp., Uber Technologies Inc. и Toyota Motor Corp. Наскоро оценката ѝ достигна около 15 млрд. долара в кръг за набиране на средства през октомври 2019 г.

Оценката ѝ нараства, тъй като публичните инвеститори се стичат и към други компании за доставки на храна. Акциите на Uber поскъпнаха рязко през последните няколко месеца, докато DoorDash Inc. стана публична фирма през декември с оценка, далеч надвишаваща частта, която набра като частна компания. Компанията за доставки на храна вече има пазарна капитализация от близо 47 млрд. долара.

Двете компании за придобиване със специално предназначение на Altimeter - Altimeter Growth Corp. и Altimeter Growth Corp. 2, са набрали 450 млн. и 400 млн. долара през октомври и януари. Altimeter Capital, базирана в Менло Парк, Калифорния, управлява активи за около 16 млрд. долара и инвестира предимно в технологични компании.

Фирмата може да се похвали с поредица от успешни инвестиции и е един от основните участници в януарския кръг на финансиране на Roblox Corp. преди IPО-то ѝ. В дебютния си борсов ден в сряда акциите на платформата за видеоигри се търгуваха с над 50% над нивото на частното финансиране и продължиха да поскъпват в четвъртък.

SoftBank, която инвестира чрез своя фонд Vision, също е готова да реализира големи печалби от Grab, точно както още един от нейните залози е напът да се окаже голям победител - японският гигант за технологично инвестиране вече е спечелил приблизително 25 млрд. долара на хартия от своите 2,7 млрд. долара, инвестирани в южнокорейската компания за електронна търговия Coupang Inc., чиито акции поскъпнаха с 41% при дебюта си в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още