IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери дебнат в засада феновете на Евро 2016

Създадени са много фалшиви сайтове, които уж предлагат билети за срещите на черно

21:53 | 10.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейското първенство по футбол вече започна. Всички, които все още се надяват да намерят билети за мачовете на любимия си отбор, може да станат мишена на онлайн атаки, пишат в корпоративния блог специалистите на разработчика на антивирусни програми ESET LLC.

Киберпрестъпниците са предвидили възможността за лесна печалба и са създали фалшиви сайтове, предлагащи билети за мачове от Евро 2016 във Франция. Те не само са на безбожно високи цени, но и няма гаранция, че купувачът изобщо ще се сдобие с билетите.

Проучване на екипа на ESET установява, че на черно цените достигат 3500 евро за билет. Някои новинарски сайтове дори споменават цифри от сорта на 5000 евро. Реално билети могат да се закупят по каналния ред от официалния сайт на UEFA (поне на теория). Това не само ще спести нерви, а в някои случаи и солидно източване на кредитната карта на купувача. Официално най-евтините билети са по 25 евро, а най-скъпите – 895 евро.  

За да се избегнат измамите, от футболната организация са се погрижили да предупредят потребителите. За още по-голяма сигурност е създаден и инструмент, който сигнализира за фалшиви оферти и сайтове.

Предложенията, целящи да ни подлъжат, могат да се разпознаят по следните белези:

- Сайтът предлага голямо количество билети – на този етап това е невъзможно;

- Липсва информация за връзка с екипа на сайта или отговорите на запитвания се бавят - ако изобщо бъдат получени такива;

- Изисква се плащане по банков път, а не чрез кредитна или дебитна карта;

- Сайтът е бил създаден скоро преди събитието (домейнът може да се провери през сайтове като whois.net или чрез разширението за браузъри IP Address and Domain Information).

Атаките не приключват с фалшиви анонси и обещания в съмнителни сайтове. Феновете на футбола са цел и на имейл спам. Потребителите получават съобщения, подканващи ги да закупят последните налични билети или директно ги информират, че са спечелили билети от жребий на UEFA. Това обаче е лъжа, защото жребият приключи отдавна, а победителите също са известени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още