Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Хакерската атака над Yahoo преди 4 години е засегнала всички акаунти

Новите разкрития може да доведат до увеличен брой на съдебните дела от страна на потребители

Хакерската атака над Yahoo преди 4 години е засегнала всички акаунти

Снимка: Ройтерс

Всички 3 млрд. потребителски профила на американския технологичен ветеран Yahoo са били засегнати от мащабната кражба на данни в Yahoo през 2013 г., предава Bloomberg. Досега бе известно, че засегнати са били 1 млрд. акаунта, като дори и с тези по-ниски данни ставаше дума за най-голямата кражба на данни в историята.

Yahoo заяви през миналия декември, че данни на повече от 1 милиард акаунта са били компрометирани през 2013 г. по време на най-голямата от поредица от кражби, които принудиха Yahoo да намали цената на своите активи при продажбата им на Verizon. Сега обаче мениджърите са получили нова информация, според която става дума за много повече засегнати, съобщи новият собственик на Yahoo Communications Inc. през нощта срещу сряда. 

Verizon, която комбинира Yahoo с бизнеса си AOL, за да привлече повече интернет реклама, договори намаляване на цената на сделката с 350 млн. долара, след като Yahoo разкри пробива от 2013 г. и последвалата сериозна хакерска атака през 2014 г.  

Verizon и Altaba Inc., бившият собственик на интернет активите на Yahoo, които Verizon придоби, договориха по-рано през тази година да разделят равномерно разходите за отговорност за потребителски и корпоративни дела, свързани с провинението. Altaba ще трябва да покрие всички разходи за акционерите. 

Още по темата

И докато атаките излагат на риск потребителските акаунти и заплашват сигурността на потребителите на Yahoo, повечето от тях вече са мигрирали към други услуги, казва Ян Доусън, анализатор в Jackdaw Capital.

“Разбира се, с тези данни хакването изглежда по-лошо за Verizon и за останалата част от нас, но не мисля, че това съществено ще промени оценката към Yahoo като компания или текущите разходи за справяне с кризата", казва Доусън.

Yahoo заяви, че не е в състояние да определи кой е отговорен за атаката през 2013 г., въпреки че правителството на САЩ обвини Русия, че е причинила втората голяма атака през 2014 г. Проникването през 2013 г. бе открито от Андрю Комаров, главен оперативен директор на InfoArmor, който проследи процъфтяваща източноевропейска хакерска група, след като е забелязал, че предлага 1 милиард акаунта на Yahoo за 300 хил. долара при частна продажба.

Наблюдавайки комуникациите на групата, той успява да установи, че тя продава базата данни три пъти. Два купувача са били големи компании за нежелана реклама, а третият е предоставил списък с 10 имена на американски и чуждестранни държавни служители и бизнесмени, за да се увери, че техните данни за влизане в услугите на Yahoo са част от базата данни, казва Комаров. Необичайното искане показва, че вероятно купувачът е свързан с чуждестранна разузнавателна агенция.

Откраднатите данни не включват пароли, данни за плащания или банкови сметки, а Yahoo ще уведоми потребителите си. Въпреки това обаче информацията е била защитена с остарели методи, които лесно могат да бъдат пробити, смятат експерти по сигурността. В откраднатите данни също така са включени въпроси за сигурността и резервни имейл адреси, които биха могли да улеснят проникването в други акаунти, държани от потребителите. 

Сегашното разкритие ще разшири вероятния брой на съдебните дела от страна на акционерите и притежателите на акаунти в Yahoo. Yahoo, ранното лице на интернет за много хора в света, вече е изправена пред най-малко 41 съдебни дела за потребителски искове в американските федерални и държавни съдилища, става ясно от подадени през май до регулаторите от компанията документи.

Джон Янчунис, адвокат, представляващ някои от засегнатите потребители на Yahoo, заявява пред Ройтерс, че федералният съдия, който е позволил делото да продължи, все пак е поискал повече информация, за да обоснове твърденията на клиентите на Янчунис.

„Мисля, че сега имаме тези факти. Наистина е невероятно, като се замислиш за това“, казва той.

Някои адвокати сега се питат дали Verizon няма да потърси нова възможност да понижи цената на сделката.

"Това е истинска бомба", казва Марк Молумфи, водещ защитник в делото на акционери срещу бившите лидери на Yahoo. 

Verizon не коментира засега възможността за ново евентуално съдебно дело по сделката.

гледано: 2396   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
FNM
преди 3 години
Няма профилна снимка
Може ли потребител от България да се присъедини към въпросните искове в САЩ?

Още от Web
ЕС отново обвини Русия в кибератаки