IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И правителството на САЩ не можело да подслушва потребителите на Google

"Вярвам в свободния и отворен интернет за всички, а не само за американците", твърди Ерик Шмид

10:37 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шмид е скептичен за мотивите на Едуард Сноудън, който разобличи методите на действие на NSA. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шмид е скептичен за мотивите на Едуард Сноудън, който разобличи методите на действие на NSA. Снимка: Ройтерс

Google е завършил обявените по-рано мерки за защита на личния живот на своите потребители от неоторизиран достъп. Това съобщи изпълнителният председател Ерик Шмид по време на първия ден на организираната от Southwest Interactive конференция South, която в момента се провежда в Остин, Тексас. Решението срещу намесата на правителствата било "криптирането на повече данни". 

„Ние сме съвсем сигурни, че данните в рамките на Google са защитени от любопитни очи, включително и на правителството на САЩ", каза Шмид. Но той също така даде да се разбере, че интернет компанията все още е обект на разпоредбите на Патриотичния закон (USA Patriot Act - федерален закон на САЩ, приет през октомври 2001 г., чиято официална цел е да „възпира и наказва американските терористи в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“ - бел. ред.) и тайните съдилища.

Шмид също така заяви, че за концерна няма разлика между подслушването от страна на правителството на САЩ, като например обработка на заявки от Националната агенция за сигурност (NSA) за данните на потребителите без знанието на Google и подобни практики на други правителства. „Ние бяхме нападнати през 2010 г. от китайци. А през 2013 г. бяхме нападнати от Агенцията за национална сигурност", заяви той.

Независимо от това Шмид не счита, че разобличителите, които разкриват действията на тайните служби, са непременно герои. Той е бил сериозно шокиран, когато Джулиан Асандж (създателят на WikiLeaks - бел. ред.) е публикувал на обществено достъпно място стенограма от разговора си с него.

Шмид вярвал в "свободен и отворен интернет за всички, а не само за американците", заяви той по време на дискусията. Въпреки това остава скептичен и по отношение на мотивите на Едуард Сноудън, който разобличи методите на действие на NSA.

Модераторът на събитието, Стивън Леви от Wired, цитира неуточнен изпълнителен директор на Google, който му е заявил, че правителството на САЩ е най-големият враг на неприкосновеността на личния живот - изказване, което Шмид не е отрекъл. Очакваните подобрения на технологиите за криптиране ще направят интернет обаче отворен и безопасен дори и в страни като Иран, които се опитват да създават свои собствени уеб услуги, каза председателят на Google.

Шмид също така говори и за дълбоката бездна, която се образува в региона на Сан Франциско – където е корпоративното седалище на Google, между хората, които работят за технологичните компании, и тези в други индустрии. Той заяви, че този проблем го смущава силно. Решението било технологиите да се приемат с желание. „Няма начин технологиите да бъдат спрени. Ние можем да преодолеем напрежението с повече образование, откритост, предприемачеството и капитализъм", каза още Шмид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още