Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

И Softbank обръща гръб на Wirecard

Същевременно доставчикът на платежни услуги започва да губи все повече клеинти

И Softbank обръща гръб на Wirecard

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Едно зло никога не идва само. Тази поговорка изглежда важи в пълна сила за неплатежоспособния германски доставчик на платежни услуги Wirecard. Японската технологична група Softbank планира да прекрати петгодишното си партньорство, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на вътрешни източници.

Softbank индиректно инвестира около 1 милиард долара в Wirecard през април 2019 г. чрез конвертируеми облигации. По-късно сделката бе променена чрез сложна трансакция, така че Softbank в крайна сметка никога не инвестира пари директно в Wirecard.

Още по темата

Въпреки това беше сключено „споразумение за стратегическо сътрудничество“. Като част от него Wirecard трябваше да поеме дигитални плащания за други компании в обширното портфолио за Softbank. Softbank трябваше също да подкрепи разширяването на Wirecards в Япония и Южна Корея. Японският концерн планира да прекрати това петгодишно споразумение преждевременно, твърди Wall Street Journal.

В същото време доставчикът на платежни услуги губи един от най-важните си клиенти, съобщава Finanz-Szene, също позовавайки се на вътрешни източници. Според медията плащанията с кредитни карти в Aldi Süd ще бъдат обработвани в бъдеще чрез Payone. Това е съвместно предприятие между германските спестовни банки и френската група Ingenico. Нито една компания все още не е потвърдила официално сделката.

Това не би бил първият клиент, който обръща гръб на Wirecard след скандала с финансовите отчети. Услугата за споделени пътувания Grab вече декларира, че ще прекрати сътрудничеството си с Wirecard до по-нататъшно уведомление. Френската телекомуникационна група Orange също обяви, че планира да назначи нов доставчик на платежни услуги за дъщерното си дружество Orange Bank. А Revolut от Лондон пренасочи своите клиенти към алтернативни доставчици на плащания.

Още по темата

Според финансови източници и други клиенти също искат да променят договорите си и са започнали дискусии с конкуренти на Wirecard, след като скандалът с баланса стана известен. Според Bloomberg компаниите за кредитни карти Visa и Mastercard вече са започнали да се свързват с клиентите на Wirecard, за да ги подготвят за възможността достъпът на Wirecard до техните мрежи да бъде отменен.

Одиторите на Wirecard разкриха миналия месец, че 2 млрд. долара от баланса на компанията вероятно не съществуват. Германски прокурори обвиниха бившия му изпълнителен директор Маркус Браун, че е надул с продажбите на компанията с фалшиви приходи. Концернът подаде молба за германския еквивалент на защита от фалит през миналата седмица.

Wirecard продължава да управлява своите бизнеси за обработка на плащани, а прокуристите обявиха, че възнамеряват да продадат част от бизнеса.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Credit Suisse свива драстично бизнеса си с SoftBank и Масайоши Сон