Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

И WhatsApp се бори с дезинформацията около коронавируса

Възможността за изпращане на съдържания в неговата криптирана платформа за съобщения е ограничена

И WhatsApp се бори с дезинформацията около коронавируса

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Платформата за съобщения WhatsApp на Facebook Inc. ограничава възможността на потребителите да препращат съдържания в нейната криптирана версия, тъй като в услугата масово се разпространява дезинформация за пандемията от коронавируса в най-големия ѝ пазар, Индия.

В рамките на една от най-големите промени, която WhatsApp осъществи в основната си характеристика, компанията заяви, че нейните повече от два милиарда потребители в световен мащаб вече могат да изпращат често препращани съобщения, които получават, само на един човек или група наведнъж, спрямо досегашния лимит от пет.

През последните седмици компанията „забеляза значително увеличение на броя на препращанията, за които потребителите твърдят, че може да допринесат за разпространението на дезинформация“, заявиха от компанията.

WhatsApp също така тества нова функция, която позволява на потребителите да кликнат върху икона до често препращани съобщения - тези, препратени поне пет пъти, за да потърсят в интернет съдържанието им и да ги проверят, преди да изпратят съобщението до други, заяви говорител на WhatsApp.

Още по темата

В световен мащаб Facebook, Twitter Inc. и YouTube, собственост на Google на Alphabet Inc., се борят с дезинформация, свързана с коронавируса, на техните платформи. Европейският съюз възражда един алианс, сформиран миналата година с американски технологични компании за борба с онлайн политическата дезинформация, който сега се съсредоточава върху невярна информация за коронавируса.

В тези платформи умерените потребители на съдържание публикуват и могат да елиминират проблемни материали, като всички съобщения в WhatsApp са криптирани. Това помага за ускоряване на разпространението в съобщенията в WhatsApp, казват анализатори, тъй като те не могат да бъдат проследени до първоначалните им изпращачи.

Въпреки че новите мерки на WhatsApp се прилагат в световен мащаб, а дезинформацията се предава навсякъде, проблемът е особено остър в развиващите се страни като Индия, който е най-големият пазар на услугата с 400 млн. потребители.

Инфекциите в Индия се увеличават през последните дни, като има повече от 4700 потвърдени случая на Covid-19, болестта, причинена от новия вирус, и повече от 130 смъртни случая, сочат данни, събрани от университета „Джон Хопкинс“. Въпреки че броят им е сравнително малък, като се има предвид населението на страната от 1,3 милиарда, проблемът накара премиера Нарендра Моди да наложи на 24 март общодържавна блокада за три седмици.

Това изпрати много хора на закрито, където увеличават използването на WhatsApp. Те разпространяват съобщения, много от които добронамерени, но заблуждаващи, подхранвани от тревогите за здравето си и здравето на приятелите и членовете на семействата си. Независими групи за проверка на фактите и държавни служители твърдят, че много от съобщенията съдържат неверни данни.

Сред съобщенията на WhatsApp, които се разпространяват в Индия през последните седмици, е твърдението, че е разработено лечение, което лекува Covid-19 в рамките на три часа. Други твърдят, че дезинфектант ще бъде пръскан в градовете през нощта, за да убие вируса и че сателитните снимки на НАСА показват, че коронавирусът в Индия е премахнат. Всички са били идентифицирани като неверни.

Една от проблемите е ограничената цифрова грамотност сред жителите в Индия. Стотици милиони индийци започват да ползват интернет за първи път през последните години, след като цените на мобилните данни спаднаха.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
YouTube записа важна победа в ЕС във връзка с авторското право