IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ заплаши шефовете на Facebook и Twitter в интернет видеоклип

В 25-минутното видео терористичната организация обещава да отмъсти за блокирането на профили на техни привърженици

16:12 | 25.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Основателите и главни изпълнителни директори на Facebook и Twitter са получили заплахи от терористичната ислямистка група "Ислямска държава" (ИДИЛ), съобщава CNBC.

С публикувания 25-минутен видеоклип в социалната мрежа Telegram групата, определяща се като "синовете на халифатската армия", обещава да отмъсти за опитите на компаниите да блокират профилите в социалните мрежи на привърженици на ИДИЛ.

Видеото е открито от анализатори на медийната и технологична компания Vocativ в "дълбокия интернет" - онази част от уеб пространството, която не е достъпна чрез стандартните търсачки. Клипът показва образи на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и на Twitter Джак Дорси в един момент покрити от дупки от куршуми.

"До Марк и Джак, основатели на Twitter и Facebook, и до тяхното кръстоносно правителство. Всеки ден съобщавате, че сте спрели много наши профили, затова ви казваме: това ли е всичко, което можете да направите?", казва се в посланието на видеото, цитирани от Vocativ.

Видеоклипът продължава със заплахи към Зукърбърг и Дорси: "Вие не сте ни на нивото. Ако закриете един профил, нови десет ще се появят и скоро имената ви ще бъдат заличени, след като изтрием сайтовете, да даде Аллах".

ИДИЛ е добре известна със засиленото използване на социалните медии, чрез които разпространява идеологията си. Така социалните мрежи се превръщат в ключова цел за властите, които търсят начин да преборят групата и нейното влияние. Във видеото хакерите твърдят, че контролират над 10 хил. профила във Facebook, 150 групи в същата социална мрежа и 5 хил. профила в Twitter.

По-рано този месец Twitter съобщи в блог публикация, че премахва 125 хил. профила "заради заплаха или промотиране на теротистични актове, основно свързани с ИДИЛ". По подобен начин Vocativ отбелязва, че Facebook работи, за да гарантира, че терористите не използват сайта, и премахва съдържание, подкрепящо тероризма.

Коментирайки видеото, Twitter заяви за The Guardian в сряда, че заплахите срещу Дорси сега са толкова разпространени, че няма да публикуват официален отговор. "С времето това се случва", каза говорител на компанията. От Facebook няма коментар за видеото.

Още по темата можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 7
abdul
преди 8 години
Баси конспирацията.Facebook и Twitter се съюзяват с Apple срещу FBI.На следващия ден (днес) ИДИЛ заплашва шефовете на FB и Twitter :-)То вече трябва да си бавноразвиващ, за да не видиш кво се случвя :-D :-D.Що не заплаши шефа на Майкрософт например?Марк и Джак нали уж подкрепяха ИДИЛ, като не си отварят гъзовете за backdoors според FBI!?Муахахах цирк пълен.. Някой май яко се е изнервил в "обетованата земя" отзад блатото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още