IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спасим интернет?

Шест начина да засилим сигурността и да си върнем владението върху световната мрежа

16:31 | 07.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Невъзможно е да се отрече, че интернет промени живота ни. Световната мрежа завинаги улесни споделянето и съхранението на информация, комуникацията с политическите лидери, документирането на терористични атаки, подвеждането под отговорност на хората, виновни за тях, възприемането на продуктите на развлекателната индустрия, както и дори създаването на връзки и семейства. Интернет накара обществото да изглежда по-демократично от всякога, но и създаде нови рискове, свързани с електронните престъпления. Информираността отключи и нов тип зависимости и психически заболявания, като номофобията например – разстройство, свързано с постоянното желание на човек да проверява мобилния си телефон за различни известия.

Технологичното издание Wired се допита до едни от най-влиятелните хора в бранша, които знаят най-добре как интернет да се запази като място за иновации, комуникации и свободен обмен на информация. Какво се обърка и как да го поправим?

Скъсване с Агенцията за национална сигурност (NSA)

С използването на световната мрежа като огромна платформа за извършване на наблюдения, NSA застрашава интернет и света, смята Брус Шнайер, консултант по сигурността и главен технически директор на Co3 Systems - компания, разработваща технологии за реакция при срив в системите. Без непременно да си даваме сметка, това извращава продуктите, протоколите и стандартите, които използваме всеки ден. Вмешателството в личната ни информация ни прави уязвими, както за хакерски атаки, така и за друг тип киберпрестъпления и правителствени мисии. Така интернет се превръща в посредник, на който никой не може да вярва.

Проблемът е, че при създаването си преди 62 години, NSA се занимава единствено с правителствен шпионаж, а сега, особено след разкритията на Едуард Сноудън, става ясно, че Агенцията нахлува и в живота на обикновените хора. В същото време световните комуникации се развиха от посветени на конкретна цел затворени кръгове, които могат да бъдат подслушвани пасивно, до една единствена глобална инфраструктура, чието наблюдение изисква активна атака върху определено звено. Всички използват една и съща мрежа, и ако американското правителство поиска да наблюдава чуждите комуникации на дадена личност или организация, използвайки задни вратички, оставени от софтуерните инженери, то неминуемо ще остави собствената си инфраструктура уязвима за същото.

Агресивната политика на NSA за събиране на информация, без да се обръща сериозно внимание на последиците, които тя ще нанесе на сигурността на ежедневните дигитални комуникации, далеч надминава това, което модерното общество би приело за нормално, казва още Шнайер. Преустановяването на цялото това вмешателство в интернет със сигурност би означавало повече сигурност и контрол.

Отдалечаване от големите интернет доставчици

Интернет вече промени начина, по който живеем и работим, но процесът тепърва започва, пише Рийд Хейстингс, главен изпълнителен директор на платформата за гледане на телевизия и филми онлайн Netflix. Кой би си помислил, дори преди пет години, че хората ще могат да излъчват видео съдържание с качество Ultra HD 4K от домашния си компютър? Именно технологичен напредък като този е двигателят на еволюцията. Според експерти това ще продължи да е валидно, само ако не позволим на компаниите, контролиращи достъпа на потребителите до Мрежата, да приeмат вредни бизнес практики, които да попречат на революционния характер на интернет.

Следващият Netflix например не би бил възможен, ако най-големите американски доставчици получат разрешение да се обединят и да увеличат таксите за компании, генериращи съдържание, които се опитват да достигнат до своите бъдещи абонати.

През тази година Netflix неохотно се съгласи да плати на AT&T, Comcast и Verizon, за да получи достъп до голяма част от абонатите си, които забелязаха рязко влошаване на качеството на услугата, предизвикано от лоша връзка при трансферирането на информацията от сървърите на Netflix към доставчиците. Мрежовите ограничения до голяма степен са резултат на вредни бизнес решения да не се развива инфраструктурата в отговор на увеличеното търсене. И това се случва в свят, в който интернет се превръща все повече в основен източник на забавление и информация.

Клиентите плащат на компании като AT&T, Comcast и Verizon месечна такса. Някои от тях дори плащат глоба, ако надвишат определен трафик. Да ни начисляват отделна такса, означава, че потребителите плащат два пъти – първо за тяхната широколентова връзка и втори път за лошо качество или по-висока цена на услугата, завършва Хейстингс.

Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още