IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкан се отказа от eBay и заложи на PayPal

Делът на активиста в PayPal се оценява на около 1,65 млрд. долара

10:15 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карл Айкан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карл Айкан. Снимка: Ройтерс

Инвеститорът активист Карл Айкан е продал позициите си в eBay Inc. през третото тримесечие, залагайки вместо това на отделения PayPal Holdings Inc, пише Wall Street Journal.

Известният активист призова през миналата година eBay да се раздяли на две и компанията очевидно последва призива му след обстоен преглед, като предостави на Айкан място в Борда на директорите в новата компания PayPal.

Разделението влезе в сила през юли, като всеки притежател на акции в eBay получи книжа от PayPal. Целта на осъщественото през юли разделяне от еBay бе всяка от двете компании да може да се фокусира над своя основен бизнес.

Към края на септември Айкан не притежава нито една акция от eBay, въпреки че запазва всички свои позиции по PayPal, показват данни за тримесечието, подадени до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchange Commission, или SEC). Той бе в ТОП 5 акционерите в eBay, считано към края на юни, като държеше 46 млн. акции на около 2,8 млрд. долара.

Сега неговият дял в PayPal се оценява на около 1,65 млрд. долара, считано от края на сесията в понеделник.

За първи път стана ясно, че активистът държи дял в eBay през януари тази година, а по времето, в което разделянето на компаниите стана факт, делът му нарасна до 11 на сто. Интернет компанията отчете печалба от 43 цента за акция за третото тримесечие, докато анализаторите очакваха печалба от 40 цента за акция. Компанията повиши и прогнозата си за цялата година. 

Неотдавна разделената от eBay PayPal отчита през третото тримесечие увеличение на приходите от 14 на сто до 2,26 млрд. долара, което е почти в съответствие с очакванията на анализаторите. В първото си тримесечие като самостоятелна компания PayPal е добавила 4 млн. акаунта и вече има 173 млн. потребители. Общият обем на разплащанията расте с 20% на годишна база до 69,7 млрд. долара. Но инвеститорите останаха недоволни от т. нар. take rate - мярка, която показва колко пари PayPal запазва от всяко плащане през платформата. Метриката пада до 3,24 на сто през третото тримесечие от 3,39 на сто година по-рано. 

През 2002 г. eBay плати за PayPal около 1,5 млрд. долара. В първия ден като самостоятелно дружество на борсата PayPal беше оценена на 49 млрд. долара, но междувременно пазарната капитализация падна до 42,50 млрд. долара. За сравнение - борсовата оценка на eBay е 29,4 млрд. долара.

Формулярът за тримесечието, подаден от Айкан, показва също така за първи път част от позицията му в American International Group Inc., която представлява около 1,4 милиона акции за 77 милиона долара, но е малко вероятно това да е пълният му дял. Той заяви, че е голям акционер, но отказа да даде повече подробности за позицията, която самият той разкри през миналия месец. Документът до SEC обхваща само позиции към края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още