Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Kaspersky: В Източна Европа най-заплашена е киберсигурността на инфраструктурата

В региона с ползва оборудване понякога на 50 години, в чийто дизайн сигурността не е застъпена, твърди пред UpDate Богдан Писмеченко

Kaspersky: В Източна Европа най-заплашена е киберсигурността на инфраструктурата

Снимка: Pixabay

Една от най-голямата заплаха в областта на киберсигурността е заплахата пред  критическата инфраструктура – електричество, газ, водоснабдяване и т.н. Причината за това е логична - държавите от региона ползват оборудване понякога на 50 години, в чийто дизайн сигурността не е застъпена. Това мнение застъпи в интервю за технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Богдан Писмеченко, регионален мениджър на Kaspersky Lab за Румъния, България и Молдова.

По думите му една потенциална атака срещу национална държава би била най-вероятно насочена към критическата инфраструктура.

Още по темата

„Ако оставите врага си без ток, вода, отопление направо го сломявате. Зловредният софтуер за изнудване Ransomware е също заплаха, тъй като е широкоразпространен. През последните 2 години наблюдаваме наличието и на финансови измами. Банки и финансови институции в Източна Европа биват ударени от специфичен зловреден софтуер. Не мога да спомена конкретни имена, но мога да кажа, че има институции, които са били засегнати. Те не огласяват това публично, тъй като в резултат би им създало доста лош образ и затова се опитват да намерят вътрешно решение и да платят на своите клиенти и потребители, на които са били нанесени финансови вреди. Има обаче много случаи, в които парите са изчезвали от сметките на хората, когато са осъществявали трансакции чрез интернет банкиране. Понякога има случаи на намеса в банкоматите. Инсталират се скимиращи устройства, прониква се в софтуера и хардуера на банкомата и се източват пари. Най-популярният начин, обаче, който се случва в Източна Европа е т.нар. „Carbanak“ - тип зловреден софтуер, който по наши изчисления е нанесъл вреди на банки по цял свят от около 1 млрд. долара. Част от тях са от Източна Европа. В общи линии сe заразява корпоративната IT мрежа на банката и оттам се командват банкоматите“, казва  Писмеченко.

Мениджърът не успява да даде конкретна информация за това какви са били загубите в резултат на пробиви в киберсигурността в България и Румъния за последните години, но ги оценява грубо в диапазона между стотици хиляди и няколко милиона евро. По отношение на Ransomware, заради наличието на тенденция в малките компании да плащат откуп – 1 или 2 биткойна,  загубите може да достигнат милиони евро, пояснява той.

Като цяло в Източна Европа е все още висок делът на нелицензиран софтуер и хората са по-силно изложени на риска да свалят от някакви уебсайтове незаконен софтуер, казва още Писмеченко. Поп думите му е възможно това да се дължи на икономически причини, тъй като хората не могат да си позволят да купят софтуера.

"Като цяло това е рискът в Източна Европа – когато хората използват нелицензиран софтуер от неизвестни източници".

Специалистът обръща внимание и на рисковете за мобилните устройства. 

"Ние използваме мобилните си устройства навсякъде и в днешно време те изпълняват същите функции като настолен компютър. За съжаление обаче хората не ги разглеждат по същия начин като настолния компютър от гледна точка на защитата им. По тази причина наблюдаваме огромен ръст на мобилния злонамерен софтуер, особено на устройства с операционна система Android – тъй като те са с голям пазарен дял", казва експертът. 

Какво още казва Богдан Писмеченко, регионален мениджър на Kaspersky Lab за България, Румъния и Молдова, вижте в целия видео материал.

гледано: 3260   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
И влаковете на БДЖ влязоха в Google Мaps