IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибератаките срещу Yahoo излизат „солено“ на Мариса Майер

Главният изпълнителен директор на компанията ще загуби 14 млн. долара, а главният юрист Роналд Бел е бил освободен

09:56 | 02.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Двете големи кражби на данни в Yahoo ще имат сериозни финансови последици за главния изпълнителен директор на компанията Мариса Майер. Тя ще трябва да се лиши от бонуса си за 2016 г. и за опциите върху акции за 2017 г., пише ReCode, като се позовава на свои източници. Общата сума, която Майер ще загуби, възлиза на около 14 млн. долара.

Главният юрист на компанията Роналд Бел пък е освободен от длъжността си заради късно обявеното хакване. Какво ще се случи със самата Майер след осъществяването на продажбата на основния бизнес на Yahoo на телекомуникационния концерн Verizon - все още не е ясно.

Според ReCode вътрешнофирмената комисия по разследванията е установила, че „правният екип е имал достатъчно налична информация, за да обоснове значително разследване през 2014 г., но не е направил това“. Ето защо Рон Бел ще бъде освободен от поста си.

Според редица запознати източници в Yahoo са били наясно със случващото се, а някои мениджъри по сигурността са напуснали концерна през този период. Сред тях е и главният директор по информационната сигурност на Yahoo Алекс Стамос, който премина във Facebook в средата на 2015 г. след сблъсъци с Майер по въпроси, свързани със сигурността, казват източници на ReCode.

Припомняме, че преди дни Verizon Communications и Yahoo обявиха в съвместно съобщение, че са постигнали окончателно споразумение за цената на основния бизнес на Yahoo - 4,48 млрд. долара. Договорената сума е с 350 млн. долара по-ниска от първоначално обявената и представлява отстъпка заради пропуските в сигурността, които изложиха на риск личните данни на над 1 млрд. потребители на интернет компанията.

Yahoo преживя един от най-големите пробиви в историята. Базираната в Калифорния компания заяви, че хакерите са откраднали данни от над 1 млрд. акаунта, в това число имейли, пароли и дати на раждане, които позволяват придобиването и на още по-чувствителна информация.

Това е второто разкриване на голяма кибератака срещу Yahoo, откакто Verizon реши да придобие основните ѝ интернет активи. През септември технологичният гигант обяви, че данните на над 500 млн. потребители са хакнати в друга атака от 2014 г.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още