IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберпрестъпността причинява загуби от 750 млрд. евро годишно

ЕС обсъжда идея докладването им да е задължително в сектори като банковия, енергийния и транспортния

14:49 | 26.09.13 г. 1
Киберпрестъпността причинява загуби от 750 млрд. евро годишно

Всяка година киберпрестъпността причинява загуби на стойност 750 милиарда евро под формата на пропилени ресурси - време, бизнес възможности и средства.

Това заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, който цитира данни от проучване на ЕК в рамките на 12-та Конференция по информационна сигурност и съхранение на данните, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Във всеки един момент в интернет пространството същеструват едновременно около 150 хиляди вируса или зловредни кодове, сочат данните на Европейската комисия. Според данните зловредните програми "заразяват" ежедневно устройствата на 1 млн. потребители.

На фона на тези данни публичният и частният сектор невинаги споделят информация за пробиви в мрежовата и информационната сигурност на структурите, посочват от транспортното министерство.

В тази връзка в рамките на Европейския съюз се обсъжда идея докладването им  да има задължителен характер в критични сектори като банковия, енергийния, транспортния, както и в сферите на интернет услугите и публичната администрация.

За тази цел трябва да бъде прието предложение за директива, която да осигури високо ниво на мрежовата и информационната защита в Съюза, уточни днес зам.-министър Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Брей! Към сто евро на всеки човек по земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още