IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква обяснение от САЩ за възможното шпиониране над Huawei

Според медийни информации NSA е получила достъп до мейлите и до изходния код на продукти

10:42 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай очаква обяснение от САЩ за възможното шпиониране над Huawei

Китай иска ясно обяснение от Вашингтон заради медиен материал, според който Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) е проникнала в сървъри в централата на китайския телекомуникационен гигант Huawei, заяви говорител на китайското външно министерство в понеделник.

Изказването си говорителят на ведомството Хон Леи направи по време на редовен брофинг, добавяйки, че „Китай е сериозно обезпокоен за обвиненията в шпионаж“, предава Ройтерс.

През уикенда в американския всекидневник New York Times и германското списание Der Spiegel се появиха обширни материали за това, че щатските власти са шпионирали китайския концерн. Журналистите се позовават на класифицирани документи, получени от бившия служител на тайните служби Едуард Сноудън.  



Сред целите, които американското разузнаване е атакувало, са и бившия президент Ху Дзинтао, Министерството на търговията на Китай, Министерството на външните работи, банки и телекомуникационни компании, пише Spiegel.

Специални усилия NSA e вложила срещу Huawei Group, която с годишни продажби от около 28 милиарда евро е вторият по големина доставчик на мрежово оборудване в света. В началото на 2009 г. NSA е стартирала широка операция срещу компанията, която е един от най-големите конкуренти на американската компания Cisco. Специално звено на службата за американското разузнаване е успяло да  проникне на около 100 места от компютърната мрежа на Huawei и да копира наред с други неща списък на повече от 1400 клиенти, както и вътрешни документи за обучение на инженери по продуктите на Huawei.

Според тайни документи на службата служителите на агенцията са успели не само да получат достъп до архива на електронната поща, но също така и до тайния изходен код на отделните продукти на Huawei. Изходният код (на английски: Source code, сбор от инструкции, написан на разбираем за човека език за програмиране обикновено като текст) на софтуера се счита от компютърните фирми за „най-святото“ нещо. И тъй като пощенският трафик на всеки служител на Huawei се управлява от седалището на компанията в Шенжен, където NSA е успяла да проникне, американци са можели от януари 2009 г. насам да прочетат голяма част от пощенския трафик на служителите, включително и на главния изпълнителен директор Жан Дзънфей и на председателя на борда на директорите Сън Яфън.

Припомняме, че през есента на 2012 г. във Вашингтон бе представен проектодоклад за китайските производители на мрежово оборудване Huawei и ZTE, който определя компаниите като рискови за сигурността. Тези компании "не са свободни от влиянието на чужди сили", гласи заключението на депутатите.

В доклада се препоръчва Huawei да бъде обезкуражаван да прави инвестиции и придобивания в САЩ. Потенциалните клиенти трябвало да "намерят друг доставчик, ако държат на неприкосновеността на личния живот на своите клиенти", казва конгресменът Майк Роджърс в предаване на американска телевизия. Под негово ръководство комитетът следвало да оцени доверието към китайските компании.

По-късно стана ясно, че назначеният от Белия дом преглед на рисковете за сигурността за доставчиците на американските телекомуникационни компании не е намерил ясни доказателства, че Huawei Technologies Ltd извършва шпионска дейност за Китай. Вместо това провелите 18-месечния преглед специалисти стигат до извода, че Huawei, вторият по големина в света производител на съоръжения за изграждане на мрежи, е рисков по други причини, като например наличието на уязвимости, които хакери биха могли да използват за свои цели.

Основателят на китайската технологична компания Жан Дзънфей някога е служил в армията. Американски служители оправдават с това опасенията си, че китайската държава може да се меси в продуктовия софтуер. Компютърната мрежа на компанията можела например да предава копия от данните за трафика на китайското разузнаване. "Huawei е оценена на 32 млрд. долара независима многонационална компания, която не би застрашила своя успех или целостта на мрежите на своите клиенти заради всяко едно правителство или трета страна. Никога!", заяви тогава възмутено американският говорител на компанията Бил Плъмър.

По-късно китайският телекомуникационен гигант заяви, че е готов да направи всички тестове в САЩ, за да разсее опасенията на властите във Вашингтон за сигурността на продуктите си. Huawei би разкрила дори изходящия код на софтуера си – нещо, на което конкурентите ѝ не са готови. Във Великобритания вече имало тестов център, където официално сертифицирани независими експерти тестват продуктите на втория по големина в света доставчик на мрежови системи. И за САЩ можело да се потърси подобно решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още