IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира своя официална версия на Wikipedia до следващата година

Тя ще бъде съставена от учени, внимателно избрани от държавните университети и институции

09:09 | 03.05.17 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До следващата година Китай планира да има своя собствена официална версия на огромната онлайн енциклопедия Wikipedia, предава Quartz. Тя, разбира се, ще бъде до известна степен адаптирана предвид тежката вътрешна цензура в страната и блокирането на информационни потоци от чужбина.

Освен това вместо да бъде вписвана доброволци и да може да бъде свободна редактирана, китайската енциклопедия ще представлява сътрудничество между учени, внимателно избрани от държавните университети и институции, например Китайската академия на науките.

Държавният съвет на Китай – кабинетът на страната – одобри онлайн проекта през 2011 г. Изданието, от което ще се тръгне, вече съществува извън интернет пространството, като то има две издания от 1993 г. и 2009 г. Не е ясно обаче колко широко разпространена е тази печатна енциклопедия.

Миналия месец, след среща по проекта, заместник-главният редактор на публикацията Лиу Гуохуей каза, че над 20 хил. учени участват в онлайн версията. Планът за 2018 г. е тя да включва над 300 хил. материала, всеки един от тях с дължина от около 1000 думи и в 103 дисциплини, като след това с времето ще бъдат публикувани и още.

Ограничени от т.нар. Велика защитна стена (Great Fire Wall), гражданите на Китай нямат много възможности за достъп до независими източници по най-разнообразни теми. Wikipedia е блокирана в Китай както на английски, така и на китайски език. Малко вероятно е правителствените усилия в новата енциклопедия да променят това положение.

Изданието ще се конкурира за вниманието на сърфиращите в интернет и с частни компании, които вече са създали онлайн енциклопедии в Китай. Двете най-големи са на онлайн търсачката Baidu и на Qihu360 – базирана в Пекин компания за антивирусни програми. Qihu360 има над 30 млн. статии, а енциклопедията на Baidu – Baidu Baike, има над 14 млн. статии. Като признак за уважение към Wikipedia и двете могат да бъдат редактирани от доброволци, но редакциите все пак подлежат на одобрение от компаниите.

На среща през миналия месец Ян Муджъ, главен изпълнителен редактор на третото издание на книжната енциклопедия, заяви, че онлайн енциклопедията ще бъде „Великата стена на културата“, която има за цел да води обществото. (107-те тома от по-ранните печатни версии вероятно не са били толкова успешни при достигането на младите хора, които често са онлайн.) Той каза още, че Китай усеща натиска да „настигне“ други национални енциклопедии.

През декември Ян заяви, че Wikipedia може да създава „впечатлението, че е авторитетна и точна“. Но, каза той, доброволците не могат да имат същия авторитет, като дузина учени.

Коя енциклопедия в света има толкова голям екип от висококвалифицирани писатели?“, пише той. „Убедено можем да заяви, че съдържанието на Китайската енциклопедия е точно, авторитетно и гарантирано“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
dzk
преди 6 години
хахха, не мерси, не чета подобна информация. Не се водя от никакви чужди мнения и си имам собствени източници на инфо. Мисля самостоятелно, и дори сам ходя до тоалетната. А ти? Не ми отговаряй, нарича се риторичен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dzk
преди 6 години
извинявай, два пъти ти прочетох мнението, но наистина нищо не разбрах. Някои думи и части от изреченията имат някакъв смисъл, цялостно ми изглежда на клингонски. Вероятно си го писал когато не си спал поне 48 часа. И аз когато не спя много време понякога говоря безсмислици. Наистина нищо не ти се разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Нещо последно време на управляващите от всякакъв вид много взеха да им пречат истината, демокрацията и правото на свободен избор. Независимо дали са комунисти, диктатори, фашисти, източни или западни демократи, навсякъде свободата на хората се превръща в проблем и пречка за всеки управляващ елит. Лоша тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
dzk
преди 6 години
Както знаем, в Китай всичко е най-голяно и най-вярно. Впрочем това важи и за всички комунистически държави. Така че с голямо нетърпение очакваме най-вярната и точна енциклопедия. Там ще видим всички факти, внимателно проверени и одобрени от видни учени, назначени от Великия Кормчия. Всички други факти, които не са удобни за Партията ще бъдат решително цензурирани като несъществуващи и вредящи на здравето на народа. Разбира се и сега в Китай си имат най-вярната и точна информация: вестник Женмин жибао, а държавата се пази от фалшиви новини и слухове от Великата Огнена Китайска стена. Така народа на Китай е надеждно защитен от всички външни и вътрешни врагове, и може спокойно да гради светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още