IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай стои зад хакерска атака срещу австралийското Бюро по метеорология?

Правителствени източници твърдят, че има ясни доказателства кой стои зад пробива

15:58 | 02.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Голяма кибератака срещу австралийското Бюро по метеорология, която вероятно е компрометирала чувствителна информация, свързана с националната сигурност на страната, може би е извършена от Китай, пише ABC.

Няколко правителствени източници са потвърдили пред медията, че е извършена хакерска атака, а справянето с нея може да струва милиони долари, тъй като и други агенции вероятно са засегнати от пробива.

Бюрото притежава едни от най-големите суперкомпютри в Австралия и осигурява важна информация на вътрешните агенции в страната. Системите ѝ са свързани дори с Министерството на отбраната.

Кибератаките срещу правителствени агенции са нещо често срещано и са извършвани от хакери, престъпници или други страни.

Според източниците на ABC става дума за „голям“ пробив, а представител на властите е заявил, че има малки съмнения кой го е извършил. 

„От Китай е“, коментира източникът, който е предпочел да остане анонимен. Същевременно страната отрича да е участвала в атаката.

"Както многократно сме заявявали, китайското правителство се противопоставя на всички форми на кибератаки“, коментира говорителят на китайското външно министерство.

Изпълнителният директор на Австралийския институт за стратегическа политика Питър Дженингс твърди, че има доказателства, че именно Китай стои зад атаката. Според него е известно, че страната е сред тези, които извършват най-голям шпионаж. 

Мотивацията, стояща зад пробива, може да е търговска, стратегическа или и двете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Явно крият нещо за глобалното затопляне, което не е политически коректно. Ще се окаже май, че трябва да се готвим за захлаждане...При захлаждане на климата вредата може да е значително по-страшна - по-малките добиви ще ни принудят да отглеждаме растения в оранжерии, което изисква много повече ресурси и увеличаване на бедността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още