IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски медии настояват за солени глоби за щатски компании

Според тях американските технологични гиганти са извършвали кибершпионаж от името на щатските власти

14:58 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пекин отново обвинява американски компании в кибершпионаж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пекин отново обвинява американски компании в кибершпионаж. Снимка: Ройтерс

Китайски държавни медии поискаха сурови наказания за американски технологични компании, защото са извършвали кибершпионаж от името на правителството на САЩ, предава Ройтерс.

Компании като Google, Apple, Yahoo, Microsoft и Facebook са застрашили сигурността на страната и нейните потребители на интернет, пише в сайта на вестник People's Daily от сряда. Подобни твърдения има и на първа страница на излизащия на английски език ежедневник China Daily.

Засега не е ясно каква информация е била открадната. В резултат на шпионския скандал около американската Агенция за национална сигурност (NSA), който избухна преди около година, американски компании често бяха обвинявани в шпионаж в китайските медии. Двете правителства също се обвиняват взаимно в кибершпионаж.

„Американски компании, като Apple, Microsoft, Google, Facebook, и др. са въвлечени в програмата PRISM и следят и наблюдават Китай“, пише People's Daily в официален микроблог.

В хода на скандала китайски държавни компании започнаха да заменят услуги на американски технологични фирми, като IBM, Oracle и Cisco, с такива на местни доставчици. Забранено бе и използването на новата операционна система Windows 8 на Microsoft на компютри в различни агенции и министерства. Според анализатори това може да коства на американските предприятия няколко милиарда долара.

Междувременно Google подчерта отново, че американското правителство няма достъп до сървърите на компанията. Microsoft отказва непосредствен коментар пред Ройтерс, а Facebook, Yahoo, Apple и Cisco не са открити за коментар.
Според разкритията на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън обаче NSA е имала достъп и до данни, събирани от Google и Apple. 

В началото на седмицата пък услугите на Google бяха блокирани в Китай. Мярката вероятно е свързана с 25-годишнината от събитията на площад „Тиенанмън“ и с предотвратяване на възпоменание за репресиите срещу движението за демокрация, извършени на 4 юни 1989 г. в Пекин. Както предава Ройтерс, за последен път подобно блокиране в Китай е осъществено през 2012 година, но тогава то е продължило само около 12 часа.

Припомняме, че през 2010 г. Google закри своя китайски портал Google.cn, и пренасочи заявките за търсене от Китай към нецензурирания си сайт в Хонконг, с което предизвика гнева на комунистическите власти в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още