IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой спечели от кибератаката

Книжата на компаниите за киберсигурност се изстреляха нагоре в понеделник

09:23 | 16.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалната кибератака с вирус, искащ откуп, засегнала компютри по целия свят и довела до блокиране на дейността на болници, заводи и институции от различни страни, накара инвеститорите да посегнат към акциите на компании за киберсигурност, очаквайки те да се възползват от евентуалните по-високи разходи за защита на концерните след казуса, предава Ройтерс.

Кибератаката започна да се разпространява по целия свят в петък и до понеделник зарази 300 хил. компютъра в повече от 150 държави.

“Тези атаки помагат за това да се съсредоточи вниманието на главните технологични мениджъри в корпорациите в това да са сигурни, че протоколите за сигурност са актуални и че в резултат на това често сме свидетели на ръст на резервациите за продукти на компаниите за киберсигурност", заяви Нийл Камплинг, ръководител на технологичното проучване в Northern Trust. 

Инвеститорите третираха атаката като възможност за закупуване на акции, а не като причина за загриженост за риска, който поражда тя за компаниите, след като паневропейският индекс STOXX 600 и основните индекси на САЩ се покачиха до нови високи стойности.

В Лондон акциите на компанията за сигурност на облачната инфраструктура Sophos скочсха с над 7 на сто до рекордни висоти, а тези на NCC Group – друга компания за киберсигурност, се повишиха с 2,7 на сто.

Книжата на листната в САЩ компания за онлайн сигурност FireEye повишиха стойността си с 8 на сто, а тези на Symantec и Palo Alto Networks бяха нагоре с 3 на сто.

Проследяващият акциите на компаниите за киберсигурност ETF повиши стойността си с 3,3 на сто.

Атаката ще „насочи фокуса на IT специалистите към актуализация на инфраструктурата по сигурност и ще облагодетелства операторите на мейл услуги, мрежова и крайна сигурност“, пишат анализаторите от Wedbush, обръщайки внимание на акциите на Proofpoint и Splunk. И двете компании отчетоха ръстове от над 7 на сто в понеделник. 

Анализатори в Bernstein поясняват, че операторите на системи за десктоп виртуализация  Citrix Systems и VMware индиректно може да се възползват от цикъла на актуализация, докато отбранителните фирми Raytheon и BAE Systems също ще бъдат насърчени в своите бизнеси за корпоративна киберсигурност.

Корпоративните разходи за компютърна сигурност ще помогнат и на General Dynamics, Lockheed Martin и Northrop Grumman, пишат още от Bernstein.

Според Браян Лорд, управляващ директор в анализаторския център PGI, разходите на компаниите за киберсигурност във Великобритания и Европа ще се повишат с поне 10% до 2020 г.

„Намаляването на финансовия ефект от пробивите в сигурността с 10% може да спести на глобалните корпорации 17 млрд. долара годишно“, се казва в публикуван в понеделник доклад на инвестиционната банка MorganStanley. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още